Transnistria nu mai vrea un stat comun cu Republica Moldova

Consiliul Suprem al autoproclamatei republici transnistrene a publicat joi o rezolutie prin care Transnistria renunta definitiv la proiectul de formare a unui stat comun cu Republica Moldova, transmite agentia de presa Itar-Tass.

Rezolutia, care a intrat imediat in vigoare, a anulat doua documente anterioare care vizau crearea unei confederatii sau a unui stat federal cu Moldova.

Documentul care prevedea formarea unei confederatii cu Republica Moldova a fost adoptat in urma negocierilor privind formarea Republicii Transnistria, care au inceput dupa incheierea conflictului armat din 1992 dintre Chisinau si Tiraspol.

Negocierile au fost mediate de Rusia, Ucraina si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Cel de-al doilea document a fost adoptat in urma initiativei din anul 2003 a presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, de solutionare a conflictului transnistrean prin transformarea Republicii Moldova in stat federal.

Negocierile de constituire a unei federatii au fost stopate in 2003 dupa ce autoritatile de la Chisinau au refuzat sa semneze un memorandum privind regiunea transnistreana, redactat sub coordonarea Moscovei.

Tiraspolul a explicat refuzul de a se uni cu Moldova prin rezultatele referendumului privind independenta republicii, organizat in septembrie 2006, in care mai mult de 90% dintre locuitorii regiunii au sustinut independenta si apropierea de Rusia.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*