O mutaţie a virusului H5N1 ar putea ucide 1,1 milioane de europeni

Cel mai recent studiu al Centrului European pentru Prevenirea Bolilor (ECDC) avertizează că, în cazul în care virusul gripei aviare va suferi mutaţii, Uniunea Europeană ar face faţă cu greu. Raportul arată că, în cazul unei pandemii, peste 1,1 milioane de europeni ar putea fi ucişi, iar 30% din forţa de muncă va fi afectată.

Centrul este subordonat Comisiei pentru Sănătate a UE şi a fost creat în urmă cu trei ani pentru a centraliza investigaţiile şi alertele din domeniul sanitar, în interiorul Uniunii. În urma raportului, specialiştii au stabilit o serie de puncte slabe în care trebuie intervenit, iar primul este lipsa unor planuri comune pentru toată Europa, dar şi între statele membre din aceleaşi regiuni. Pe planul doi este necesitatea de a menţine în formă serviciile de bază, cum ar fi administrarea energiei şi alimentelor în situaţia în care o mare parte a populaţiei este bolnavă, urmată de coordonarea pe diferite planuri, astfel în cât în cazul în care trebuie intervenit de urgenţă, graniţele să nu reprezinte o piedică. Nu în ultimul rând, specialiştii au reamintit că cercetarea virusului H5N1 trebuie continuată pentru a putea prezice momentul în care pandemia va atinge cote maxime pentru a putea fi pregătiţi cu medicamente şi vaccine.

La cererea guvernelor, raportul nu dă detalii despre fiecare stat în parte, deşi sunt punctate câteva iniţiative, fără a specifica locaţia. În urma prezentării rezultatelor acestui raport, autorităţile în domeniu au stabilit doar două ţinte: unul este acela ca persoanele care intră în contact cu virusul să fie vaccinate în primele 48 de ore, iar al doilea este de a pune la dispoziţie un vaccin în primele şase luni de la apariţia virusului.

Amos News

Adauga un comentariu

*