Diana Forest Onesti se inchide

Circa 100 de angajati de la Diana Forest vor ramane fara loc de munca, dupa ce patronii spanioli au luat decizia de a inchide fabrica din Onesti, profilata pe cherestea.

Decizia i-a fost de curand adusa la cunostinta liderului de sindicat din fabrica, Florin Forcos, impreuna cu masurile luate pe linie de protectie sociala. Noii someri nu vor mai veni la serviciu incepand cu data de 1 martie, insa ei vor fi platiti integral pana pe data de 8 aprilie, cand li se vor desface oficial contractele de munca si vor intra in perioada de somaj. Disponibilizatii vor mai primi si un salariu corespunzator perioadei de preaviz, precum si un salariu compensatoriu, pentru cei cu vechime sub 10 ani, sau doua salarii compensatorii, in cazul unei vechimi de peste 10 ani.

Se desfiinteaza tot

Dupa mai multe concedieri colective si transferuri de personal la fabricile din Bacau ale firmei Diana Forest, la Onesti mai ramasesera 123 de salariati. Pentru 26 dintre acestia se va incerca un nou transfer la Bacau, daca se vor gasi posturi corespunzatoare cu calificarile lor sau daca ei vor accepta sa lucreze pe alte posturi. O decizie in acest sens va fi luata pana pe data de 19 februarie, iar daca toti cei 26 de angajati isi vor gasi de lucru in Bacau, atunci numarul total de someri proveniti de la fabrica din Onesti va fi de 97.
Niciun angajat nu va ramane la Onesti, nici macar pe post de paznic. Fabrica va fi inchisa si sigilata, iar paza va fi asigurata de firma Bronec, specializata in astfel de activitati.

Decizie secreta luata de spanioli

Liderul sindical Florin Forcos s-a aratat socat si indignat de maniera in care spaniolii au gestionat criza de la Onesti. “Nu masura de a inchide fabrica m-a deranjat cel mai mult, ci faptul ca decizia era luata inca din august 2006, fara sa ne anunte si pe noi – ne-a declarat Florin Forcos, care va fi si el somer. Din august 2006 si pana acum ne-au spus doar minciuni si ne-au lasat sa ne chinuim sa gasim solutii pentru salvarea locurilor de munca, cand, de fapt, decizia era deja luata. Daca ar fi avut macar bunul simt sa ia in considerare propunerile noastre, atunci fabrica ar fi fost salvata. insa patronii spanioli s-au dovedit foarte prosti manageri in domeniul prelucrarii lemnului, atat cei de la grupul Fadesa, care fost actionarii nostri majoritari si care au luat decizia de inchidere a fabricii, in august 2006, cat si cei de la Martinsa SL, care au cumparat pachetul de actiuni de la Fadesa, in octombrie 2006, si care au mentinut decizia de lichidare a afacerii de la Onesti. Or fi ei buni in domeniul imobiliarelor, dar in industria lemnului sunt aproape zero”.

Calvar pentru navetistii la Bacau

Cu doar cateva saptamani inainte de anuntarea deciziei de inchidere a fabricii din Onesti, au reusit sa scape de somaj 20 de angajati, in special femei, care au acceptat sa se transfere in Bacau, unde fac naveta zilnic. Pentru a parcurge zilnic cei peste 100 de kilometri dus-intors, navetistii se scoala de la 3 dimineata si ajung inapoi, acasa, tot pe innoptat. “E vai de capul lor – spune liderul sindical Florin Forcos. Unii lucreaza afara, in frig si in ploaie, iar de mancat, mananca pe unde apuca, pe lemne sau pe jos, pentru ca nu exista sali de mese suficiente. Oricum, nu au decat 15 minute pentru masa, asa ca trebuie sa inghita repede. Sunt in permanenta supravegheati si nu au timp nici sa respire”.
Cei care au acceptat sa lucreze in astfel de conditii spun ca nu au avut incotro, ca au copii de crescut sau au credite de returnat la banci.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. stanciu daniel a zis:

    e dezastru in romania domnilor ce e de facut

  2. stanciu daniel a zis:

    e dezastru in romania domnilor ce e de facut

  3. Sa se desfiinteze de tot…:))

  4. Turturica Geanina a zis:

    va rog sa stergeti de pe saite nr de telefon pt. ca sunt cam in fiecare zi deranjata de anumite persoane care ma intreaba de FABRICA DE LEMNE ONESTI.NR.de telefon este acum la o casa particulara.Va multumesc pentru intelegere.

Adauga un comentariu

*