Pretul energiei electrice creste si anul acesta

PreÅ£ul energiei electrice destinată populaÅ£iei nu va creÅŸte în 2007 cu mai mult de unu – doi la sută peste rata inflaÅ£iei, în timp ce majorarea preÅ£ului la gazele naturale destinate populaÅ£iei nu va depăşi rata inflaÅ£iei din acest an, a declarat miercuri în cadrul unui seminar, ministrul Economiei ÅŸi ComerÅ£ului, Varujan Vosganian.

‘PreÅ£ul energiei electrice pentru populaÅ£ie nu se va majora în acest an cu mai mult de unu-două procente peste rata inflaÅ£ie, în timp ce scumpirea gazelor va fi egală cu rata inflaÅ£iei’, a spus ministrul Economiei.

Vosganian a declarat că pentru autorităţi este o prioritate protecţia populaţiei faţă de creşterea preţurilor la energie şi gaze.

Pentru acest an, banca centrală a stabilit o ţintă de inflaţie de 4 la sută plus/minus un punct procentual.

Estimările anterioare ale Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) indicau că preţul gazelor naturale ar putea creşte în 2007 cu cinci-opt procente, dacă MEC îşi va îndeplini toate obiectivele pe care şi le-a propus în acest domeniu.

‘Obiectivul nostru este eliminarea cauzelor creÅŸterii preÅ£urilor ÅŸi să evităm ca în acest an să existe o scumpire a gazelor care să afecteze nivelul de trai’, afirma Varujan Vosganian în luna ianuarie.

La vremea respectivă, ministrul Economiei specifica că România are nevoie de o creştere a capacităţii de depozitare a gazelor naturale pentru a limita majorarea preţului gazului importat.

Autorităţile intenţionează înfiinţarea unui fond social la care pot participa toate societăţile producătoare de energie şi care va fi atribuit de către Guvern cazurilor sociale care au nevoie de bani pentru plata facturii gazelor naturale.ROMPRES

Adauga un comentariu

*