Modificările la Legea referendumului declarate neconstituţionale

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că sesizarea Partidului Democrat privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii referendumului este întemeiată.

Curtea Constituţională a luat în dezbatere şi sesizarea formulată de un număr de 71 de parlamentari, cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, adoptată la data de 6 februarie 2007.

Examinând obiecţiile de neconstituţionalitate cuprinse în sesizare, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, adoptată la data de 6 februarie 2007, este neconstituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi urmează să fie comunicată preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Legea modificată avea cuprinsul următor:

„Legea nr.3/2000 privind organizarea ÅŸi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, se modifică ÅŸi se completează după cum urmează:
1. După alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfăşurarea alegerilor prezidenÅ£iale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European, ori cu mai puÅ£in de 6 luni înainte de data alegerilor menÅ£ionate.

2. Articolul 10 va avea următorul cuprins:

Art.10. – (1) Demiterea PreÅŸedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscriÅŸi în listele electorale, în cazul în care PreÅŸedintele României a fost ales în condiÅ£iile prevăzute la art.81 alin.(2) din ConstituÅ£ia României, republicată.

(2) ÃŽn cazul în care PreÅŸedintele României a fost ales în condiÅ£iile prevăzute la art.81 alin.(3) din ConstituÅ£ia României, republicată, demiterea acestuia este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe întreaga Å£ară de către cetăţenii prezenÅ£i.”

Comentarii

  1. Adriana a zis:

    Suspendarea mi se pare un act normal si de asteptat, nu poti sa traiesti intr-o atmosfera de scandal perpetuu, abuzuri,amenintari. Cine greseste sa plateasca, asa cum fiecare dintre cetatenii acestei tari trebuie s[ plateasca pentru greselile sau prostia lor. Cum putem sa speram intr-o societate democrata cand adevaratele valente le calcam in picioare, iar modul de apreciere asupra unei persoane(nu am spus personalitate, pentru ca acolo pretentiile trebuie s[ fie mult mai mari) este la modul cat de cool este Base.

Adauga un comentariu

*