Guvernul a adoptat modul de funcţionare al societăţilor europene în România

Reprezentaţii societăţilor europene şi cei ai societăţilor cooperative europene cu sediul social în România trebuie să-şi informeze şi să-şi consulte angajaţii români şi sunt obligaţi să înfiinţeze un grup special de negociere care să reprezinte angajaţii, a hotărât, marţi, Guvernul.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, două hotărâri privind informarea, consultarea şi alte mecanisme de implicare a salariaţilor în activitatea societăţilor cooperative europene şi ale societăţilor europene. Hotărârile definesc noţiunile din domeniu, părţile implicate în procesul de informare şi consultare, la nivelul societăţii europene, respectiv a societăţii cooperative europene, precum şi conţinutul şi procedurile aferente. Actele normative reglementează procedura privind înfiinţarea grupului special de negociere care să reprezinte angajaţii din societăţile participante sau din filialele, sucursalele sau alte sedii secundare aferente.

Prevederile actelor normative se aplică angajaţilor societăţilor europene, respectiv societăţilor cooperative europene cu sediul social în România, precum şi angajaţilor cu contract de muncă în baza legii române, ai societăţilor participante, filialelor, sucursalelor sau altor sedii secundare ale unor astfel de societăţi cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European.

În societăţile europene, în absenţa unui acord în urma negocierilor între reprezentanţii lucrătorilor şi organele competente ale societăţilor participante, este necesar să se prevadă anumite cerinţe standard care să se aplice din momentul constituirii societăţii. Cerinţele standard trebuie să asigure informarea şi de consultarea lucrătorilor la nivel transnaţional, precum şi participarea acestora în organele relevante ale societăţii, dacă o astfel de participare a existat înainte de înfiinţarea ei la nivelul societăţilor participante.

În societăţile cooperative europene se va înfiinţa un grup special de negociere care să îi reprezinte pe salariaţii din entităţile juridice participante sau ale filialelor, sucursalelor sau altor sedii secundare ale acestora. Membrii grupului special de negociere sunt aleşi sau numiţi proporţional cu numărul total al salariaţilor prin alocarea a câte unui loc pentru fiecare grup de lucrători salariaţi în statul respectiv care echivalează cu 10% din numărul de lucrători salariaţi în toate statele membre luate împreună sau o fracţiune din respectivul grup.

Cooperativa reprezintă o formă de întreprindere, prin intermediul căreia IMM-urile beneficiază de acces pe pieţe, putere comercială şi de cumpărare, formare şi capacitate de cercetare, precum şi de dezvoltarea gestiunii. Cooperativele oferă întreprinderilor o formă potrivită pentru a se angaja în activităţi comune pe piaţa europeană. Prin societăţile de tip cooperative europene, organizaţiile naţionale îşi împart riscurile, păstrându-şi în acelaşi timp independenţa. Cele mai multe dintre cooperative sunt întreprinderi ai căror membri pot influenţa deciziile în materie de gestiune.Cooperativele nu au acces sau au un acces restrâns la pieţele de capital, ele autofinanţându-se prin resurse proprii sau prin credite.Cooperativele sunt reprezentate la nivel european de federaţii naţionale sau sectoriale şi de organismele de conducere şi vin în sprijinul antreprenorilor care vor să îşi înfiinţeze întreprinderi, dar care nu dispun de resurse financiare suficiente sau de experienţă.

Societăţile cooperative europene (SCE) acţionează la nivel comunitar şi pot fi constituite prin fuziune sau prin alte metode şi pot fi înfiinţate exclusiv de persoane fizice sau de o singură entitate juridică şi persoane fizice, care angajează împreună cel puţin 50 de persoane în minimum două state europene. Dacă o SCE este instituită doar de o singură entitate juridică şi persoane fizice, care angajează împreună mai puţin de 50 de angajaţi în mai multe state membre sau acelaşi stat, implicarea angajaţilor este reglementată de legislaţia europeană a statului în care îşi are sediul social cooperativa respectivă.

Hotărârile adoptate, marţi de guvern, transpun Directivele europene 72/2203 şi 86/2001, privind statutul de funcţionare a societăţilor europene şi ai societăţilor cooperative europene.

Adauga un comentariu

*