Curtea Constituţională: Tăriceanu nu este obligat să o demită pe Macovei

Premierul nu este obligat să demită ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a stabilit miercuri Curtea Constituţională care a analizat sesizarea de neconstituţionalitate formulată de grupul parlamentar PNL-PD din Senatul României după adoptarea moţiunii anti-Macovei.

Curtea ConstituÅ£ională a decis că prevederile art.157 alin.(2) din Regulamentul Senatului, potrivit cărora moÅ£iunile simple „sunt obligatorii pentru Guvern ÅŸi membrii săi, precum ÅŸi pentru celelalte persoane vizate” sunt constituÅ£ionale în măsura în care adoptarea unei moÅ£iuni simple de către Senat nu îl obligă pe primul-ministru să propună revocarea unui membru al Guvernului, a cărui activitate a făcut obiectul moÅ£iunii.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei se va publică în Monitorul Oficial. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

MoÅ£iunea anti-Macovei a fost adoptată de Senat, în 13 februarie, cu 81 de voturi ‘pentru’, în condiÅ£iile în care OpoziÅ£ia deÅ£ine 73 de voturi în această Cameră. La vot au participat 127 de senatori, din totalul de 137.

PNL se aÅŸtepta ca decizia CurÅ£ii ConstituÅ£ionale să arate că ministrul justiÅ£iei nu trebuie demis de premier, a declarat miercuri, pentru ROMPRES, vicepreÅŸedintele PNL, Crin Antonescu. „Noi ne aÅŸteptam la această decizie ÅŸi cred că poziÅ£ia adoptată de premier a fost una corectă în sensul în care a decis să o păstreze pe doamna Macovei, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să îi ceară acesteia să întreprindă o serie de măsuri în sensul celor solicitate de moÅ£iunea Senatului”, a spus Crin Antonescu.

Liderul liberal nu s-a putut pronunÅ£a, însă, dacă Monica Macovei ar trebui să îşi păstreze portofoliul ÅŸi cu prilejul anunÅ£atei restructurări a guvernului, subliniind că este vorba de o decizie ce îi revine premierului. „Cred că important este să continue reforma justiÅ£iei, să fie scoasă din zona demagogiei ÅŸi populismului ÅŸi dusă în zona de aÅŸezare a unor instituÅ£ii cu adevărat europene – aceasta cu sau fără doamna Macovei”, a afirmat Crin Antonescu

Adauga un comentariu

*