Băsescu şi Tăriceanu s-au certat în direct, prin telefon, în faţa naţiunii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR1, că premierul Tăriceanu ştie despre presiunile la care sunt supuse companiile din energie, de mafia din sistemul energetic şi l-a acuzat pe şeful executivului că nu face nimic pentru stoparea acestui fenomen.

„Nu o să trec peste îndatoririle mele. Nu o să las agenÅ£ii economici la cheremul mafiei din energie, mafie despre care ÅŸtiti ÅŸi nu faceÅ£i nimic”, a declarat Băsescu, într-o intervenÅ£ie telefonică la emisiunea „ÃŽntre bine ÅŸi rău”, de la TVR1, la care era invitat premierul Tăriceanu.

Premierul Tăriceanu a declarat, la emisiunea de la postul public de televiziune, că preşedintele Băsescu şi-a depăşit atribuţiile când a decis să adreseze ministrului economiei o recomandare referitoare la compania Alro.

„Biletul trimis de preÅŸedintele la minister este o ieÅŸire din cadrul instituÅ£ional. Ar fi trebuit să semnaleze acele probleme la Guvern”, a spus Tăriceanu.

Imediat după această afirmaÅ£ie a premierului, preÅŸedintele a intervenit în emisiune, prin telefon, spunând că premierul confundă situaÅ£iile celor două bileÅ£ele, respectiv biletul trimis de Tăriceanu către Băsescu pentru firma Petromidia ÅŸi cel trimis de Băsescu către ministrul ÅžereÅŸ pentru firma Alro. „Domnule prim-ministru, scuzaÅ£i-mă, dar vă rog să nu mai minÅ£iÅ£i. Am pus rezoluÅ£ia pe memoriul de la Alro, companie care spune ca are contract pe 10 ani pentru 75% din energie ÅŸi la fiecare an trebuie să meargă cu valiza de bani la Ministerul Economiei pentru a obÅ£ine cele 25% pentru a nu opri producÅ£ia, ÅŸi am spus să se Å£ină cont de interesul Guvernului ÅŸi dacă se poate de interesul naÅ£ional”, a spus Băsescu.

Băsescu a afirmat că Alro era împiedicată să obţină prelungirea de contracte de companii precum Energie Holding şi Vatec, companii cu care Tăriceanu ar fi interferat pe vremea când era ministrul economiei în guvernarea CDR. Şeful statului a afirmat că Tăriceanu ştia de informările legate de valizele de bani duse la Ministerul Economiei.

„AduceÅ£i-vă aminte despre discuÅ£ia noastră din urmă cu două săptămâni despre acest subiect. Despre cum sunt ÅŸantajate firmele. Nu faceÅ£i uz că sunteÅ£i la televizor. Dacă doriÅ£i, când mă întorc din Egipt, veniÅ£i să recitim din nou”, a spus Băsescu.

În replică, premierul Tăriceanu a declarat că Băsescu este cel care minte şi dacă ştia despre aceste situaţii din sectorul energetic ar fi trebuit să informeze procuratura.

Tăriceanu a afirmat că ministrul CodruÅ£ ÅžereÅŸ „ÅŸi-a văzut de atribuÅ£ii” ÅŸi că, pe baza informaÅ£iilor pe care le-a primit, nu-l poate considera vinovat.

Tăriceanu a afirmat că în cazul Alro s-au făcut intervenţii din partea fostului consilier prezidenţial, Theodor Stolojan, şi presiuni la Hidroelectrica.

Tăriceanu urmează să plece marÅ£i seară într-o vizită oficială în Japonia. ÃŽnainte de a decola spre Japonia, după emisiuneatelevizată, premierul a făcut o nouă declaraÅ£ie publică în care s-a declarat consternat intervenÅ£ia telefonică a lui Băsescu. „PreÅŸedintele încearcă să ne ia de proÅŸti pe toÅ£i. Să ne mintă în faţă ÅŸi să ne spună că intervenÅ£ia fostului consilier Stolojan era în beneficiul unei firme. Rezultatul acestei intervenÅ£ii îi ustură la buzunare pe 22 de milioane de români. Cred că într-o Å£ară normală o asemenea intervenÅ£ie în economie ar genera o anchetă a justiÅ£iei, iar dacă vrem să fim o Å£ară europeană acest lucru trebuie să se întâmple”, a spus Tăriceanu.

Adauga un comentariu

*