Procurorii i-au trimis în judecată pe fostul procuror Rita Branga şi pe soţul acesteia

Procurorii anticorupţie au dispus, în 26 ianuarie, trimiterea în judecată în stare de arest a fostului prim-procuror al Parchetului Podu Turcului, Rita Branga, şi a soţului acesteia, Ioan Branga Bogonos, fost poliţist, informează DNA.

Fosta şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, Rita Branga, a fost trimisă în judecată sub acuzaţiile de luare de mită, primire de foloase necuvenite, uz de fals şi fals intelectual, iar soţul său, Ioan Branga Bogonos, fost agent de poliţie în cadrul IPJ Bacău, Biroul de Poliţie Podu Turcului, va fi judecat pentru complicitate la luare de mită şi fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit procurorilor, din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada februarie – octombrie 2006, Rita Branga ar fi pretins şi primit sume de bani în valoare totală de 1.516,5 euro şi 754 RON şi alte foloase de la mai multe persoane cercetate în dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, în schimbul adoptării unor soluţii favorabile acestora.

Anchetatorii au mai stabilit că aceasta a emis în fals o comunicare de scoatere de sub urmărire penală către o persoană cercetată în condiţiile în care dosarul de urmărire penală nu era finalizat.

Procurorii au ajuns, de asemenea, la concluzia că activitatea infracţională a magistratului s-a desfăşurat în participaţie cu soţul său, care a falsificat fişa de cazier judiciar a unei persoane cercetate, consemnând în mod fals că este necunoscută cu antecedente penale, în realitate fiind vorba despre o stare de recidivă, în scopul adoptării de către inculpata Rita Branga a soluţiei de scoatere de sub urmărire penală.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator cu privire la suma de 1.516,5 euro şi 754 RON, pretinsă şi primită cu titlu de mită de către inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Ancheta în acest caz a început atunci când ofiţerii băcăuani de la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor au descoperit câteva nereguli în activitatea soţului prim-procurorului de la Podul Turcului, agentul şef de poliţie Ioan Dragu Branga Bogonos.

Potrivit denunţurilor făcute de victimele celor doi, poliţistul Branga cerceta o persoană şi trimitea spre soluţionare dosarul, iar soţia sa, prim-procurorul Branga, punea rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, dacă respectivii îi ofereau mită.

Un om de afaceri băcăuan a declarat că a plătit 1.000 de euro pentru ca Rita Branga să-i soluţioneze favorabil dosarul în care era acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. La fel s-ar fi întâmplat şi în cazul mai multor bărbaţi prinşi vânzând petarde în Târgul Stănişeşti. Se ştie, de asemenea, că alte două persoane prinse conducând sub influenţa băuturilor alcoolice au plătit 300 de euro şi, respectiv, 20 milioane de lei pentru a scăpa de dosarul penal.

Un alt aspect pe care îl va clarifica ancheta este legat de felul în care au fost investiţi banii pentru renovarea sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Podul Turcului. Este vorba despre şase miliarde de lei şi de o firmă adusă la licitaţie de către Ioan Dragu Branga Bogonos. Şi în acest sens există suspiciuni că lucrările de renovare au fost supraevaluate.

Rita Branga a fost arestată preventiv în 8 decembrie 2006, iar soţul său în 19 decembrie.

Adauga un comentariu

*