Doi români reţinuţi în Irak: Filmul evenimentelor

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vinţan, a prezentat, miercuri, filmul evenimentelor Irak sub acuzaţia de spionaj. Corina Vinţan a explicat că procedura standard de investigare în astfel de situaţii poate dura şi şase luni.

7 noiembrie 2006 – Ambasada României în Kuweit a fost contactată de un reprezentant al unei firme americane pentru a comunica faptul că la 31 octombrie 2006 doi cetăţeni români, Ilie Nelu ÅŸi Adrian Gâncea, angajaÅ£i ai unei companii, în Irak, au fost arestaÅ£i de poliÅ£ia militară americană sub acuzaÅ£ia că ar fi filmat baza militară.

7 noiembrie 2006 – în urma unei anchete preliminare efectuate de reprezentanÅ£i ai bazei, muncitorii romîni au fost transportaÅ£i la o închisoare în apropierea oraÅŸului Mosul.

8 noiembrie 2006 – Ambasada României la Bagdad a obÅ£inut următoarele informaÅ£ii: cei doi cetăţeni români au fost surprinÅŸi în timp ce filmau baza militară în care îşi desfăşurau activitatea; aceÅŸtia au negat acuzaÅ£ia, admiţând totuÅŸi că au încălcat regulamentul intern de securitate al bazei;
autorităţile au reţinut aparatul de filmat şi caseta. Cetăţenii au fost reţinuţi şi duşi într-un centru de detenţie.

Autorităţile militare americane efectuează cercetări asupra modului în care s-a făcut înregistrarea.

10 noiembrie 2006 – Ambasada României la Bagdad a aflat că cei doi cetăţeni au fost transferaÅ£i la o locaÅ£ie din Bagdad.

26 noiembrie 2006 – un diplomat al Ambasadei României din Bagdad i-a întâlnit pe cei doi cetăţeni în închisoare, care au relatat următoarele: se află în Irak din 21 mai 2006, din această dată lucrau în cadrul fabricii de îmbuteliere a apei, se află în condiÅ£ii de detenÅ£ie acceptabile, comandantul bazei miliatere a comunicat Ambasadei române că datorită anchetei preliminare în desfăşurare se va permite contactarea celor doi doar reprezentanÅ£ilor Crucii RoÅŸii.

20 ianuarie 2007 – Crucea RoÅŸie a obÅ£inut permisiunea autorităţilor americane pentru facilitarea unor comunicaÅ£ii telefonice cu familiile acestora în Å£ară

24 ianuarie 2007 – o delegaÅ£ie a Crucii RoÅŸii InternaÅ£ionale i-a vizitat pe cei doi români

29 ianuarie 2007 – ambasada SUA la Bagdad a comunicat reprezentanÅ£ilor României din capitala Irakului că au fost întreprinse demersuri pentru programarea în avans a audierii finale a celor doi cetăţeni români în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanÅ£elor care au condus la reÅ£inerea lor.

Amos News

Adauga un comentariu

*