Preţul unui metru pătrat construibil va creşte cu 17 la sută în urma majorării salariului minim în construcţii

Preţul metrului pătrat construibil va creşte cu circa 17 la sută, în urma majorării salariului minim brut în construcţii cu circa 23 la sută, de la 390 la 450 de lei, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

”Noi am recomandat la nivel de patronat o creÅŸtere cu circa 16 – 17 la sută a preÅ£ului metrului pătrat construibil ca urmare a creÅŸterii salariului minim pe ramură de la 1 ianuarie de la 390 lei la 450 lei”, a declarat preÅŸedintele ARACO.

Posibila scumpire a fost anunţată deşi costul manoperei este doar 20 la sută din devizul final, potrivit reprezentanţilor pieţei construcţiilor.

Societăţile de construcţii doresc să readucă mai mulţi muncitori autohtoni plecaţi să lucreze în Occident, pentru susţinerea importantelor lucrări de infrastructură care vor fi realizate în următoarea perioadă, astfel încât salariul minim brut în construcţii va creşte până la 500 de lei la sfârşitul anului, urmând să atingă 900 de lei în 2009.

”Sperăm ca salariul mediu brut să atingă ÅŸi în România circa 500 de euro în doi ani, ajungând la nivelul Ungariei ÅŸi Poloniei, astfel încât un muncitor calificat să poată câştiga, la jumătatea anului 2008, circa 750 – 800 de euro”, ne-a declarat LaurenÅ£iu Plosceanu.

La ora actuală, un muncitor necalificat câştigă circa 190 de euro pe lună în Estonia, 259 de euro în Ungaria, Slovacia – 500 de euro, Italia – 1.800 de euro ÅŸi 2.000 de euro în Germania.

Reprezentanţii societăţilor de construcţii susţin că, dacă nu vor fi aduşi înapoi muncitorii români care lucrează în Uniunea Europeană, se va apela la muncitori din Ucraina, India, Pakistan şi China.

Pentru a susţine creşterea sectorului, piaţa construcţiilor are nevoie de încă 170.000 de muncitori în următorii doi ani. Dacă în 1990, România avea 900.000 de constructori, la ora actuală sunt circa 330.000 de muncitori care lucrează în acest sector.

”Dacă vom continua cu acest dumping pe manoperă, este adevărat că vom reuÅŸi să câştigăm unele contracte de infrastructură în faÅ£a unor firme străine, dar nu vom putea să ducem lucrările la capăt, pentru că muncitorii vor continua să plece”, a spus Plosceanu.

La ora actuală, sectorul construcţiilor se confruntă cu o foarte mare nevoie de muncitori calificaţi, în special de maşinişti calificaţi, instalatori de apă şi canalizare şi specialişti în instalaţii electrice.ROMPRES

Adauga un comentariu

*