79 de bacauani au uitat de cardul de sanatate

Indiferenta sau „ca la noi in România”. Asa se poate traduce gestul unor bacauani care, dupa ce s-au calcat in picioare pentru a-si depune o cerere la Casa de Sanatate ca sa beneficieze de un card european, acum au uitat sa-si mai ridice documentul.

In ultima conferinta de presa reprezentantii Casei de Sanatate au anuntat ca 79 de carduri sunt acum la sediul institutiei dupa ce au fost returnate de la posta.

„Cine stie ca a depus cerere pentru eliberarea cardului de sanatate este asteptat sa se prezinte la sediul Casei pentru a-si ridica documentele”, a declarat dr. Mihai Ichim, purtatorul de cuvânt al institutiei.

De la inceputului lunii au fost depuse peste 910 de cereri de eliberare a cardului european si s-au emis 75 de certificate provizorii. Cardul european da dreptul solicitantului de a apela la servicii medicale ale sistemului public in orice tara membra a Uniunii Europene, in caz de necesitate, atunci când pelaca intr-o calatorie in spatiul european.

El nu acopera insa cheltuielile cu tratamente pentru afectiunile pre-existente calatoriei in strainatate, ci numai pentru problemele de sanatate ce apar in timpul sejurului. Pentru a beneficia de acest card de sanatate, bacauanii trebuie sa depuna cererea si actele necesare (adeverinta de salariat, cuponul de pensie etc., copie dupa actul de identitate si chitanta de achitare a costului cardului – 2,2 RON) la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Toate aceste documente sunt apoi trimise la Casa Nationala de Sanatate, singura care elibereaza cardul. El va fi expediat solicitantului prin posta, in termen de sapte zile lucratoare.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*