“Borat” din Cartierul Izvoare

“Baa, va face poze! Stai cuminte, fa, ca te da la televizor! Nu imi faci si mia o poza singur? ”, se roaga de mine un baietel plin de noroi, cu ochisorii negri sticlind obraznic.
Pe masura ce pregatesc aparatul foto, simt alte si alte perechi de ochisori atintite spre mine din acelasi interes. Copiii stau cuminti, timizi, doar la poza, ca in rest tipa de iti sparg urechile.

Zbieretele te improasca din toate partile ca niste bulgari de noroi: Monalisaaaaa!!! Grisooooor!!! Mamaaaaa!!!! Da’ undi-i fimeia aia???!! Uiteeee-o!! . “Parca-s din jungla copiii astia!” racneste iritat un barbat mai in vârsta.

O lume a ultimilor primitivi

borat izvoareCopiii aveau dreptate, au fost dati la televizor. Cel care le-a facut pozele de mai sus este controversatul Borat, reporter de Kazakhstan. Desi a incheiat filmarile si a obtinut zilele trecute “Globul de Aur”, “Borat” continua live, cu noi episoade, in alte colturi din România…Spre exemplu, la locuintele sociale din cartierul Izvoare, unde zici ca esti pe alta lume. O lume a ultimilor primitivi. Borat se apropie de comunitatea de rromi care locuieste aici bine mersi, intr-o mizerie de nedescris. Parca nu-ti vine sa crezi ca se poate locui asa, intre gunoaie peste gunoaie .

Focarul asta de infectie e leagan pentru atâtia copii fara vreo vina. Inventiva, o pustoaica si-a facut invârtitoare din tomberonul pe roti al Primariei. Copil ca toti copiii, tipa, râde si se invârte de mama focului ca intr-un parc de distractii, de zbârnâie rulmentii cu 10 rotatii pe secunda. Alo, domnu’ primar, respectiv domnu’ Nastase de la inspectoratul scolar, ori domnu’ Paustin de la ong-ul fantoma, si acestia sunt copii care au nevoie de un loc de joaca! Daca cei maturi nu reusesc sa ii inteleaga, ei sunt foarte inventivi. Dar una e sa iesi din viata dintr-o pubela, si alta dintr-un carusel.

Borat face vreo doua poze dar ii ajunge (tiganii de la el din film parca nu traiesc in conditii chiar asa “dubioase”) si pleaca inapoi la el in Kazakhstan.

“Asa e in religia asta a noastra de rromi”

Filmul merge insa, in continuare, cam asa: doua profesoare din Bacau intra intr-una din case sa caute doi elevi rromi care traiesc aici si n-au mai dat pe la scoala in ultimele zile. Aflam ca intr-o singura camera traiesc doua familii cu 16 copii. (“Unde este mama?” intreaba pe un ton blând una dintre profesoare…) Se urla in cor dupa mama. (Si unde e cea mica, sa vedem de ce nu vine la scoala?) “Monalisaaa, faaaaaa!! Uiteeee-o!

“Parca-s din jungla copiii astia!”, racneste iritat un barbat mai in vârsta. Acesta se recomanda drept bunicul fetei si explica incoerent de ce-a lipsit cea mica. In principiu, din cauza paduchilor, ca au dat-o copiii afara din clasa si ma-sa a tinut-o acasa s-o tunda, “uitati!” (ii ridica fesul) si s-o curete in cap. Mama apare intre timp si i se aduce la cunostinta ca daca fata nu vine la scoala, acum ca am intrat in Europa, legile sunt grave si, de la Protectia Copilului, poate fi scoasa din drepturile de parinte.

Pe fata o trimite la scoala a doua zi, spune mama. “Dar pe baiat nu mai pot sa-l trimet, ca la cinspe ani ii e rusine…Si pentru ce sa mearga daca nu stie nimic? Pentru ce sa dau banii aia pe caiete si pixuri daca el nu stie nimic. Cum sa-mi ieie statul baiatul la cinspe ani ai lui? Eu m-am maritat la 12 ani, insarcinata, si n-a avut ce sa-mi faca. La noi la tigani asa e religia asta a noastra de rromi”.

Când am vazut de curând comedia “Borat”, cu rromii din Glod, m-a durut ca sunt românca si ca ne arata in lume ca pe niste tigani in saracie si lipsuri. Dar ce se intâmpla in Izvoare bate filmul, nici nu stii ce sa faci, sa râzi sau sa plângi la ce poti sa vezi si sa auzi acolo.
Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*