Bilant in Sanatatea bacauana

Inca un an trist in Sanatate. 2006 s-a incheiat. A fost un an in care sistemul sanitar a supravietuit din rectificari si calcule din partea specialistilor, fara prea mari rezultate. Din nou, Sanatatea a fost la limita de existenta. Iar 2007 nu prevede nimic nou…

2006 s-a incheiat. Pentru Sanatatea bacauana a fost inca an dificil, cu sincope in finantare, cu liste de asteptare in spitale si laboratoare, cu bolnavi nemultumiti. Un an in care asiguratul la bugetul Sanatatii a avut, din nou, a cata oara?, cel mai mult de suferit. 1.976,7 miliade lei vechi, din care circa 980 miliarde de lei pentru serviciile spitalicesti. Acesta a fost bugetul total cheltuit in 2006 in Sanatate, la nivelul judetului Bacau. Un buget prea mic, pentru nenumaratele nevoi din sistem. Chiar daca fata de anii precedenti finantarea a fost cu 40 la suta mai mare, lipsa acuta a banilor si-a facut simtita prezenta in fiecare secunda. Spitalele sunt la fel de infecte, Salvarea a mers continuu cu frana trasa, in laboratoare plafonul de gratuitati a fost mereu spre epuizare, iar in stomatologii banii au ajuns doar cu taraita.

Spitalele, la un pas de colaps financiar

Pana in ultimele zile ale anului, toate spitalele din judetul Bacau au fost la un pas de colaps financiar. Bugetul alocat in 2006 a acoperit, pana in ultima clipa, cheltuielile doar pentru primele 10 luni. Pentru noiembrie si decembrie, situatia a fost incerta, mai ales ca rectificarile bugetare de peste an nu au acordat niciun leut pentru activitatea din spitale. Datoriile catre furnizori au atins cote impresionante. Salvarea a venit la mijlocul lunii decembrie – o noua rectificare. Prea mica, la fel ca in fiecare an.

Ambulanta, mereu in pericol

Unul dintre serviciile din sistem care a avut cel mai mult de suferit a fost Ambulanta Bacau. Vistieria unitatii a fost mai tot anul, aproape goala. Descoperirile financiare au afectat salariile, dar si alte serviciii medicale furnizate de Ambulanta. „Am traim de la o zi la alta, ca de fiecare data, a spus-o chiar si dr. Sorin Enescu, director. S-a lucrat mereu la limita de avarie”. Din cauza faptului ca banii au fost intotdeauna insufcienti, Salvarea a stat, si sta in continuare!, foarte prost si la capitolul de investitii, dar si la dotarile masinilor de interventie. Cat despre reabilitarea completa a statiei centrale din municipiu si a substatiilor din judet, pentru a corespunde normelor de desfasurare a activitatii medicale in conditii (macar) decente, nici nu poate fi vorba.

Minusuri si la alte capitole

Criza din sistemul sanitar si-a aratat coltii si la alte capitole. Circa 1.000 de bolnavi nu pot nici acum beneficia de spitalizare pentru ca nu mai au loc. Aproape in fiecare sectie din Spitalul Judetean, zeci de pacienti isi asteapta randul la internare, iar cei care au cel mai mult de suferit din aceasta cauza sunt persoanele cu afectiuni cardiologice, neurologice si gastroenterologice, majoritatea lor persoane in varsta.
Si in Policlinica spitalului, programarea pacientilor pentru diferite investigatii medicale a devenit deja o rutina. La radiologie, radioscopie sau ecografie, listele de asteptare se intind pana la anul.
Liste de asteptare pentru dispozitive medicale
Circa 700 de persoane isi asteapta si ele randul la Casa de Sanatate pentru a beneficia de un dispozitiv medical. Cele mai mari solicitari sunt pentru protezele auditive si cristaline. Bugetul de 14,5 miliarde de lei alocat in 2006 a fost insuficient pentru decontarea acestor cheltuieli. Din pacate pensionarii, cei care formeaza grosul listei, sunt din nou lasati la urma.

Concluzia – Sanatate continua lupta de supravietuire

Bugetul asigurarilor sociale de sanatate a fost si ramane la limita subzistentei. ~n conditiile in care, in judetul nostru, din totalul populatiei, doar 22 la suta este platitoare la CJAS. Asa ca, Sanatatea va ramane intr-o continua resuscitare si coma profunda, intr-un sistem conceput prost, rigid si fara solutii viabile.


Maria Tioc – presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Bacau

„Am cautat mereu sa respectam legea asigurarilor in sanatate si contractele cu furnizorii, fara a uita ca trebuie aparate drepturile asiguratilor. Bineinteles ca sunt si minusuri si ca intotdeauna e loc de mai bine. Speram ca la anul bugetul sa fie altul…”

Dan Stoica – manager general Spitalul Judetean de Urgenta
„Cand e vorba de sanatate, nu cred ca trebuie sa mai avem orgolii, mai ales ca sistemul sanitar acum este in criza din cauza banilor foarte putini. Trendul de dezvoltare va fi obligatoriu unul ascendent, pentru ca ne forteaza UE. Important este insa sa urcam panta cu totii si cu viteza mare”.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*