Premieră aerospaţială românească la Onesti

Balonul solar proiectat să ridice în atmosferă prima rachetă spaţială românească a fost testat cu succes ieri la Oneşti. Balonul, care s-a înălţat până la altitudinea de 22 de mii de metri, a ridicat şi cabina de rezervă a sistemului aerospaţial care va purta racheta. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică.

Echipa de ingineri de la ARCA au testat balonul solar destinat transportului spre spaţiu a rachetei ce va purta primul echipaj românesc. Membrii ARCA doresc ca anul viitor să înalţe prima rachetă privată care va zbura cu un român în cosmos.

Programul spaÅ£ial românesc este un vis pe cale de a deveni realitate, odată cu primul test practic al celui mai mare balon solar din lume, destinat ridicării până la altitudinea de 23 de kilometri a rachetei reutilizabile „Stabilo”, care va putea purta primii oameni în spaÅ£iu prin programul spaÅ£ial românesc, elaborat de echipa de ingineri de la ARCA.

La acest zbor a fost ataÅŸată de balon printr-un cordon o capsulă, care a fost echipată cu un sistem de localizare prin GPS, precum ÅŸi numeroase alte intrumente de bord pentru măsurarea condiÅ£iilor ÅŸi comportamentului în timpul zborului. ÃŽn momentul „decolării”, balonul va avea o greutate de peste două tone, dar cu toate acestea, se va ridica în aer doar cu ajutorul radiaÅ£iilor solare, care încălzesc aerul din interiorul balonului, făcând astfel posibilă decolarea.

Lansarea rachetei este proiectată să aibă loc în Franţa, Suedia sau Maroc, iar combustibilul folosit va fi apa oxigenată.

Aceasta a fost cea de-a doua tentativă de înălţare a balonului. Prima a avut loc în urmă cu două săptămâni şi a eşuat din cauza stratului gros de nori.

Realitatea TV

Adauga un comentariu

*