Turcul care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea doreşte să-l întâlnească pe Benedict al XVI-lea

Bărbatul care a încercat să-l ucidă, în anul 1981, pe Papa Ioan Paul al II-lea doreşte să fie eliberat pentru o zi din închisoare, pentru a dezbate probleme teologice cu Papa Benedict al XVI-lea, cu prilejul vizitei pe care Suveranul Pontif o efectuează în Turcia, relatează Reuters.

„Eu, Mehmet Ali Agca, am cerut guvernului turc să mă elibereze pentru o zi, astfel încât să pot discuta probleme teologice cu Papa Ratzinger. Vreau să vorbesc cu el pe marginea unor subiecte religioase şi mistice”, a declarat Agca, în cadrul unui comunicat de presă, făcut public de către avocatul său, Mustafa Demirbag.

Agca serveşte o sentinţă cu închisoarea pentru jaf şi uciderea unui jurnalist în anii `70, urmând a fi eliberat în anul 2010.

El a mai petrecut 19 ani într-o închisoare din Italia, pentru tentativa sa de a-l asasina pe Ioan Paul al II-lea. Papa l-a iertat în 2000, fiind graţiat şi extrădat în Turcia.
Motivele pentru care Agca a încercat să-l împuşte pe Papa Ioan Paul al II-lea, în Piaţa Sf. Petru, rămân încă învăluite în mister. Există teorii potrivit cărora acesta a fost un asasin profesionist angajat de serviciile secrete sovietice, alarmate de opoziţia fermă a Suveranului Pontif faţă de comunism.

Vizita lui Benedict al XVI-lea în Turcia se anunţă a fi una extrem de controversată şi cu grad mare de risc din cauza protestelor fervente ale musulmanilor. Cauza? La începutul lunii septembrie a acestui an, la Regensburg, în Germania natală, Papa şi-a pus în cap toată lumea musulmană, după ce l-a citat pe împăratul bizantin Manuel Paleologul al II-lea: „Arătaţi-mi ce a adus Mohammed nou, şi veţi descoperi numai lucruri rele şi inumane, cum ar fi ordinul lui de a răspândi prin sabie credinţa pe care o propovăduieşte”.

Apoi, furia musulmanilor a fost intensificată de faptul că Papa a evitat să-şi ceară scuze, declarând doar că spusele sale au fost înţelese greşit. ROMPRES

Adauga un comentariu

*