Mesaje antifumat pe pachetele de ţigări, de la 1 ianuarie

Românii vor citi pe pachetele de ţigări, de la 1 ianuarie 2007, o serie de mesaje antifumat, urmând ca, în perioada imediat următoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să stabilească data de la care vor introduce pe pachete şi fiecare dintre cele 14 imagini aprobate de Comisia Europeană.

Mesajele menite să determine fumătorii să renunÅ£e la acest viciu – ”Fumatul provoacă îmbătrânirea pielii”, „Fumatul ucide” sau „Nu lăsa fumatul să afecteze copiii” – vor fi încadrate într-un chenar, care va ocupa 40 la sută din suprafaÅ£a unei feÅ£e a pachetului, respectiv 30 de procente din cealaltă latură, au anunÅ£at, miercuri, reprezentanÅ£ii ministerului Sănătăţii, într-o dezbatere publică având ca temă proiectul privind aprobarea avertismentelor combinate pe pachetele de tutun .

Companiile producătoare de tigări vor trebui ca până la 1 ianuarie 2008 să lichideze stocurile cu pachetele de ţigări neinscripţionate.

”Am convingerea că mesajele scrise cu litere bolduite şi încadrate într-un chenar vor avea un impact mai mare decât imaginile cu plămânii bolnavi”, este de părere Radu Neogoescu, reprezentantul Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti.

Fiecare dintre mesaje se adresează unor anumite categorii de fumători sau potenţiali fumători – femei, bărbaţi, adolescenţi.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a recomandat ca mesajele să se îndrepte, ăîn special, către femei şi adolescenţi, unde prevalenţa la fumat este mai mare.

Mihălţan a declarat că numărul fumătorilor s-ar putea diminua cu 8 – 9 procente, după introducerea mesajelor pe pachetele de ţigări.

Reprezentanţii producătorilor de tutun prezenţi la dezbatere au declarat că nu contesta decizia de introducere a mesajelor antifumat.

”Nu ne opunem hotărârii de a inscripţiona pachetele de ţigări. Lăsăm la latitudinea autorităţilor să decidă ce măsuri se impun”, a afirmat Răzvan Soare de la compania Phillip Morris România.

Reprezentanta Ministerului Sănătăţii, Rodica Cosina, a declarat că vor fi alcătuite grupuri de lucru cu ajutorul cărora se va hotărî data de la care vor fi afişate pe pachetele de ţigări şi imagini.

”Grupurile de lucru vor cuprinde colegi din Mnisterul Sănătăţii, medici, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, tineri şi chiar fumători care doresc să renunţe la acest obicei”, a declarat Cosina.

Adauga un comentariu

*