Gainarii Rom GAN cu fierul vechi din punctele termice

CET Bacau se dovedeste a fi de departe vaca de muls preferata a actualei administratii locale. In afara rudelor primarului Stavarache, impuse de acesta in functii de conducere si platite cu zeci de milioane din bani publici, un alt punct de atractie pentru firmele controlate de apropiatii edilului il reprezinta dezafectarea invechitelor puncte termice din municipiul Bacau.

In batalia pentru acest cascaval pare a fi avut cel mai mult de castigat societatea Rom GAN Construct, al carei administrator este Laurentiu GANEA. Apare insa si firma Brampis, unde printre actionari figureaza Razvan GAINA. Licitatia care a vizat modernizarea PT si racordarea de noi consumatori pentru CET a fost condusa de viceprimarul Neculaie Onica, castigatoare fiind desemnate firmele amintite anterior.

punct termic bacauNumai ca, din acest moment, activitatea ia o intorsatura cu un puternic iz penal. Astfel, politistii bacauani au dechis un dosar penal (nr. 10602/2006) in care este cercetat Ganea Laurentiu, vizavi de “unele ilegalitati comise cu ocazia desfasurarii relatiilor contractuale cu SC CET SA”. Despre ce este vorba? Surse de la departamentul economic al IPJ Bacau amintesc de existenta unor cantitati importante de fier beton si rezervoare de la hidrofoare descoperite la firma administrata de Ganea.

Acestea ar fi trebuit sa ia, conform contractelor de la licitatie, drumul Remat Iasi. Aspectul este confirmat si de Constantin Scripat, viceprimarul suspendat la aceasta ora prin ordin de prefect.

Recunoscand ca are cunostinta de dosarul de la Politie, Constantin Scripat arata insa cu degetul in curtea viceprimarului Onica, cel care a urmarit cazul. Onica, in schimb, da bir cu fugitii cand e vorba sa discute despre acest caz.

Dragusanu tine palma

Pe de alta parte, directorul CET, Vasile Dragusanu, stie ca Rom GAN trebuia “sa faca lucrarile de reabilitare si partea de automatizare a celor 34 de PT-uri. Practic trebuia sa demoleze tot si sa predea fierul vechi la REMAT. Brampis (n. red.: societatea lui GAINA) a castigat lucrarea de racordare a noilor consumatori”, explica Dragusanu.

Interesant este ca directorul CET incearca sa-l scoata basma curata pe Ganea, justificand ca “politistii n-aveau cum sa gaseasca cantitati mari de fier, deoarece lucrarile erau facute doar pe jumatate si apoi exista firme care au lucrat cu Rom GAN sambata si duminica si de aici, probabil, imposibilitatea de a depozita fierul pentru a fi dus la REMAT, fier care a fost gasit de politisti”.

Incercarile lui Dragusanu pot fi explicate prin obedienta pentru grupul de interese al primarului Stavarache, din care face fata si Rom GAN.

Stavarache trebuie sa dea cu subsemnatul

adresa politie

In mod normal, si primarul a fost vizitat de ofiterii care documenteaza cazul. Reactia edilului pare sa fi fost cea clasica: nu a vazut nimic, nu stie nimic.

Ce am mai aflat noi e ca toata tarasenia a pornit tocmai de la faptul ca firmele care sunt implicate in procesul de dezafectare a PT-urilor n-au reusit sa “o dea la pace” in privinta la ce si cat ia fiecare.

De aici, sesizari la politie si dosarul de care aminteam. Pentru ca, intre timp, se pare ca in toata povestea apar si alte nume de firme, unele subcontractante chiar de la Rom GAN (Interserv, Segama etc).

Cert este ca, in timp ce zeci de mii de bacauani ingheata in apartamente, miliarde de lei ajung prin diferite tertipuri de la CET in conturile unor firme controlate de gasca primarului Romeo Stavarache.

Observator de Bacau va urmari cu atentie derularea evenimentelor.

(D.M., O.M.)

Adauga un comentariu

*