Trebuie sa existe icoane in scoli?

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a facut o recomandare care a lasat românii stupefiati: „Simbolurile religioase, cum ar fi icoanele, pot fi afisate numai in cursul orelor de religie sau exclusiv in cadrul invatamântului religios”!

„România este un stat laic si trebuie sa-si manifeste neutralitatea fata de cult”, a declarat Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD. In ceea ce-l priveste, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Mihai Hardau, a informat CNCD ca nu-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce se va petrece in salile de curs. In replica, CNCD spune ca MEC este cel obligat sa puna lucrurile la punct.

Reprezentantii cultelor sunt impotriva recomandarii

Preotul protopop Constantin Tomozei ne-a declarat: „Icoanele au fost introduse in scoli dupa revolutie si nu printr-o lege sau recomandare. Ele au fost cerute de parintii elevilor, nu impuse, intrându-se de fapt intr-o normalitate spitrituala caracteristica poporului român. Asociatia respectiva nu se poate plânge de discriminare deoarece nu poate apela la vreo lege, intrucât icoanele n-au fost introduse in scoli prin lege.

Trebuie sa existe icoane in scoliA avea o icoana intr-o clasa unde sunt elevi crestini nu inseamna discriminare, deoarece pentru ei este un stimulent, un ajutor spiritual, iar pentru cei care nu cred in Dumnezeu, un simplu tablou. Eu ii sfatuiesc pe cei care a cerut interzicerea icoanelor in scoli sa mearga pe drumurile tarii si sa vada câte troite sunt. Ce sa facem cu ele, dupa acest domn, sa le dam jos?”

Prof. Petre Mares, preot la Biserica Sfintii „Petru si Paul”, din Bacau, considera ca aceasta ar fi „o limitare a unui drept al unei persoane credincioase contrar convingerii sale personale. Interdictia ar putea fi considerata si ca un atentat la exprimarea gândirii si trairii spirituale ale omului. Libertatea nu inseamna a atenta la libertatea celuilat.

Este de fapt o reinviere a ceea ce a fost iconoclastul in Evul Mediu si care a avut consecinte nefaste asupra omenirii”.

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. nicolae-afganistan a zis:

    inlocuiti morala cu civilizatia ,si o sa ajungeti la dracu! asta se intampla daca se dau jos icoanele!

Adauga un comentariu

*