Parlamentul European: Romania a gazduit zboruri secrete CIA

Romania si inca zece state vor fi aspru criticate in raportul final al Comisiei Parlamentului European ca ar fi gazduit sute de zboruri secrete ale CIA, sustine EUobserver in editia online. Potrivit acestei surse, alaturi de Romania, in raportul care va fi dat publicitatii, miercuri, de Claudio Fava, seful comisiei, vor fi mentionate si Marea Britanie, Germania, Irlanda, Portugalia, Spania, Grecia, Cipru, Italia si Polonia.

Raportul va mentiona ca Germania ar fi gazduit cele mai multe zboruri – 336, urmata de UK (170) si Irlanda (147). Este vorba de transporturi ilgale de prizonieri la baza de la Guantanamo sau in Uzbekistan.

Suspiciuni planeaza inca asupra Poloniei, unde au fost inregistrate 11 zboruri CIA. Potrivit EU Observer, Claudio Fava va arata, miercuri, ca in Polonia a existat un loc temporar de detentie pentru suspectii de terorism, langa aeroportul Szymanow, din nord-estul tarii.

La aceasta concluzie s-ar fi ajuns in urma declaratiei unui martor, conform caruia un Boeing 737 de la Kabul, cu 7 persoane la bord, ar fi aterizat pe aeroportul Szymanow, in 22 septembrie 2003, de unde ar fi preluat inca 5 pasageri, plecand apoi spre centrul de detentie de la Guantanamo, in Cuba.

Documentul Comisiei de specialitate din PE ar urma sa califice drept „necooperante” Romania, Italia, Marea Britanie, Austria si Macedonia, in ancheta privind presupusele zboruri secrete CIA.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*