Covasna: Logo-ul Ţinutului Secuiesc va figura pe steaguri la intrarea în localităţile din judeţ

AsociaÅ£ia ‘Pro Å¢inutul Secuiesc’, care va reuni, la iniÅ£iativa UDMR, consiliile locale din judeÅ£ele Covasna, Harghita ÅŸi MureÅŸ, se va înfiinÅ£a pe data de 7 decembrie, transmite corespondentul ROMPRES.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, împuternicit să se ocupe de acest proiect, majoritatea consiliilor locale din cele trei judeţe a adoptat deja hotărâri în vederea afilierii la această asociaţie.

ÃŽntr-o declaraÅ£ie acordată cotidianului de limbă maghiară ‘Haromszek’ din Sfântu Gheorghe, Demeter Janos precizează că este foarte important să se dea un profil Å¢inutului Secuiesc. Astfel, spune Demeter Janos, a fost rezervat site-ul www.szekelyfold.ro, care va fi încărcat cu informaÅ£ii, în fiecare localitate se va institui un sistem de embleme, iar la intrarea în judeÅ£ urmează să fie montate porÅ£i secuieÅŸti pe care se va scrie cu caractere secuieÅŸti.

De asemenea, a fost alcătuit logo-ul Ţinutului Secuiesc, care va fi prezentat la şedinţa de înfiinţare a asociaţiei şi va figura apoi pe steaguri la intrarea în localităţi, în anteturi, pe cărţi de vizită, scrie cotidianul amintit în numărul din 25 noiembrie a.c, citându-l pe Demeter Janos.

Covasna: Logo-ul Å¢inutului Secuiesc va figura pe steaguri la intrarea în localitÄ�Å£ile din judeÅ£ Conform declaraţiilor făcute anterior de iniţiatorii proiectului, asociaţia are ca scop realizarea în comun a unei strategii de dezvoltare culturală şi economică a zonei locuite preponderent de maghiari, respectiv crearea unor proiecte de dezvoltare locală, de atragere a fondurilor europene, precum şi furnizarea în comun a unor servicii publice. Potrivit acestora, asociaţia este necesară pentru dezvoltarea economică şi socială a Ţinutului Secuiesc, rămas mult în urma altor regiuni din ţară, în primul rând din cauza lipsei de interes a guvernanţilor, care nu au sprijinit financiar dezvoltarea durabilă a acestei zone.

Proiectul întâmpină opoziţie din partea reprezentanţilor societăţii civile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, care şi-au exprimat temerea că în spatele acestei Asociaţii se ascund în fapt alte obiective, ce urmăresc obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Preşedintele Forumului civic al românilor din Covasna şi Harghita, avocatul Ioan Solomon, a arătat că, dealtfel, primarii şi consilierii maghiari din cele trei judeţe, reuniţi pe data de 23 septembrie a.c., la Miercurea Ciuc, au anunţat, printr-o declaraţie comună, intenţia de a constitui o asociaţie în scopul obţinerii tuturor formelor de autonomie locală, inclusiv autonomia teritorială. ROMPRES

Adauga un comentariu

*