Americanii au antrenat albine care detectează substanţele explozibile

Oameni de ştiinţă americani au anunţat că au reuşit să antreneze albine care detectează cu uşurinţă dispozitivele explozibile, în cadrul unui proiect care ar putea avea implicaţii majore în securitatea SUA şi în războiul din Irak, relatează Reuters.

Cercetători de la laboratorul Los Alamos din New Mexico au precizat că au învăţat albinele să îşi ridice trompa – pe care în mod normal o folosesc la extragerea nectarului din plante – atunci când simt mirosul substanÅ£elor explozibile plasate pe drumuri ori pe cele din maÅŸini sau din centurile purtate de atentatorii sinucigaÅŸi.

Oamenii de ştiinţă au explicat că prin expunerea insectelor la mirosul explozibililor, urmată de recompensarea cu apă cu zahăr, au reuşit să le facă să depisteze orice substanţă explozivă, de la dinamită până la C-4 şi carburant Howitzer, folosit la dispozitivele explozibile improvizate de către rebelii din Irak.

Albinele pot fi purtate oriunde, în cutii transparente de mici dimensiuni. Procesul de antrenare a durat 18 luni, iar cercetătorii speră că descoperirea lor va îmbunătăţi securitatea naţională a SUA. ROMPRES

Adauga un comentariu

*