Presa din Kazahstan propune premierea lui Borat

Săptămânalul kazah Vremia a sugerat ca un prestigios premiu cultural să-i fie acordat comedianului britanic Sacha Baron Cohen pentru că a popularizat Kazahstanul graÅ£ie personajului său Borat, un ‘jurnalist’ rasist ÅŸi sexist, relatează AFP.

‘Premiul ‘Tarlan’ Pentru Borat’, a titrat publicaÅ£ia, care estimează că această distincÅ£ie trebuie să-l recompenseze pe actor ‘pentru marele său aport la popularizarea de succes a Kazahstanului prin intermediul satirei ÅŸi umorului’.

‘Comedianul a ÅŸtiut (…) să provoace un interes enorm în lumea întreagă pentru Kazahstan, care depăşeÅŸte absolut tot ce s-a făcut de la obÅ£inerea independenÅ£ei de către toate structurile ofieciale ale ţării la un loc’, notează Vremia.

Premiul Tarlan a fost creat în 1999 de oameni de afaceri dornici să susţină talentele artistice şi oamenii de ştiinţă din Kazahstan.

Borat, care prezintă Kazahstanul drept o ţară înapoiată, antisemită şi cu obiceiuri bizare şi dezgustătoare, a provocat un scandal în urmă cu un an în această ţară din Asia centrală, iar guvernul kazah l-a ameninţat pe comedian cu o acţiune în justiţie.

Sacha Baron Cohen se bucură de atunci de un succes din ce în ce mai mare şi filmul său a obţinut deja peste 90 de milioane de dolari în SUA.

‘Borat’, realizat după modelul unui documentar, descrie călătoria unui ‘jurnalist’ kazah prin SUA, în cursul căreia el se minunează că femeile nu sunt închise noaptea în cuÅŸti ÅŸi îi uimeÅŸte pe clienÅ£ii unui bar karaoke cu piesa sa ‘AruncaÅ£i evreii pe fundul unui puÅ£’.

ÃŽn faÅ£a acestui succes, autorităţile din Kazahstan au adoptat în ultimele săptămâni un ton mai pragmatic, ministrul informaÅ£iei ÅŸi culturii notând că filmul a provocat în lume un interes ÅŸi mai mare pentru Å£ara sa, iar preÅŸedintele Nursultan Nazarbaev a estimat marÅ£i la Londra că este mai bine să râdă de Borat ÅŸi că ‘nu există publicitate negativă’.

Săptămâna trecută, un alt săptămânal kazah a desemnat comedia drept ‘filmul anului’.

Comentarii

  1. din cate stiu eu, comedia asta e filmata in romania

  2. Valentin Antonesei a zis:

    ma distreaza faptul ca din cate am citir pe net nici nu preciziaza ca filmul BORAT s-a filmat in Romania. Am impresia ca politicii din Kazakhstan nici nu si-au dat seama.
    Problema este ca Hola
    espero q te gusten las fotos ;
    me las hice ayer y
    Tiganii din RO au facut ca nebunii pentru ca productorii filmului nu le-au platit nimic. si nu de mult aparuse la antena 1 lautarii romi care au facut melodiile din banda sonora a filmului. Daca vedeti filmul va veti da seama ca oamenii din sat îi vorbesc actorului britanic in limba romana inclusiv sotia lui din film care il injura. Filmul merita vazut!

Adauga un comentariu

*