Canada nu mai cere vechime in munca pentru romanii care vor sa imigreze

Potrivit noii grile de selectie a imigrantilor in provincia canadiana Quebec, Canada, intrata in vigoare la data de 16 octombrie 2006, macelarii si patiserii acum sunt la fel de cautati ca absolventii de studii superioare in domeniul tehnic, a anuntat la Brasov, Guy Nolin, responsabilul pentru programe de informare de la Biroul de Imigrare al Quebecului din Viena.

Potrivit Amos News, noua grila pastreaza evaluarea dupa puncte, criteriile de selectie fiind in mare parte aceleasi ca si pana acum: formatia profesionala, experienta profesionala, varsta si cunostintele lingvistice de franceza si engleza.

Interviul de selectie tine cont si de un alt criteriu, capacitatea de adaptare socio-economica a celui care aplica pentru statutul de imigrant legal in Canada. Diferenta adusa de noua grila de selectare a imigrantilor consta in punctarea mult mai flexibila, menita sa acorde sanse de imigrare extinse catre mai multe categorii de candidati.

Potrivit lui Guy Nolin, responsabilul pentru programe de informare de la Biroul de Imigrare din Viena, principala modificare adusa de noua grila „vizeaza domeniul de formare al candidatilor. Pana acum, cei care doreau sa imigreze in Quebec primeau puncte in cadrul evaluarii dosarului, la capitolul „formatie profesionala” doar pentru nivelul diplomei absolvite (liceu, facultate etc). Acum se tine cont si de domeniul profesional pe care candidatul l-a absolvit.

„Se acorda puncte nu numai pentru nivelul diplomei absolvite, ci si pentru domeniul in care s-a obtinut diploma respectiva. Inainte grila favoriza formatia universitara. In continuare absolventii de studii superioare primesc punctaj maxim cand se ia in considerare nivelul diplomei.
In ceea ce priveste domeniul absolvit, cei cu studii tehnice, macelarii, patiserii vor primi punctaj maxim. Asa se face ca cei cu pregatire de macelari sau patiseri pot obtine acelasi numar de puncte ca un chimist absolvent de facultate”, explica Guy Nolin.

In ceea ce priveste formatia profesionala, noua grila ii puncteaza ca si pana acum, pe cei care au o a doua diploma intr-o a doua specializare.Noutati in ceea ce priveste procedura de selectie a candidatilor la imigrare s-au adus si la capitolul experienta profesionala. Fosta grila impunea un minimum de 6 luni de experienta profesionala pentru a putea aplica.

Lipsa de experienta profesionala nu mai reprezinta un impediment conform noii grile, insa cantareste mai putin la evaluare. Astfel, vor primii numar maxim de puncte la criteriul experienta profesionala, candidatii care atesta ca in ultimii 5 ani de zile, au lucrat si au beneficiat de experienta profesionala timp de minim 4 ani.

Familistii sunt mai bine punctati la evaluare

In plus, pentru fiecare copil cu varsta de pana la 21 de ani se primeste un punct in plus. Celibatarii primesc mai putine puncte.Noua grila de selectie a imigrantilor aduce modificari si in ceea ce priveste criteriul varstei. „Acum se primesc puncte pentru aplicantii cu varsta intre 18 si 40 de ani. Numarul maxim de puncte se acorda pentru cei cu varsta intre 18 si 35 de ani si descreste pana la 40 de ani.

Asta nu inseamna ca o persoana de 40 de ani e respinsa automat.
La criteriul varsta nu mai primeste puncte dar poate compensa cu puncte obtinute pe alte domenii”, explica Guy Nolin.

O conditie pentru cei care doresc sa devina imigranti legali ai provinciei Quebec este sa dispuna de o suma suficienta pentru a acoperi nevoile sale si pe cele ale familiei care il insoteste, cel putin in primele trei luni dupa instalarea lor in Quebec.

„Conform vechii grile, candidatilor li se cereau dovezi (extrase bancare) care sa ateste ca au autonomie financiara pe 3 luni. Acum se semneaza doar un contract”, a adaugat responsabilul pentru programe de informare de la Biroul de Imigrare din Viena.

Pasii pentru obtinerea vizei

Primul pas pe care trebuie sa il faca cei care doresc sa devine cetateni ai Quebec-ului este sa isi evalueze sansele de a fi selectionat. Acest lucru se face completand „Evaluation preliminaire d’immigration” (Evaluarea preliminara de imigrare) pe site-ul www. immigration – quebec . ca / roumanie . La aceasta adresa veti completa un formular in care sunt vizate toate criteriile de selectie. Raspunsul este instantaneu si gratuit.

Daca raspunsul este pozitiv puteti face o cerere de imigrare oficiala. Pentru a face respectiva cerere trebuie sa descarcati de pe acelasi site formularul „Demande de certificat de selection” si anexele sale. Documentele completate impreuna cu celelalte documente doveditoare cerute si plata taxelor cerute pentru analiza dosarului se returneaza prin posta la adresa Biroului de Imigrare al Quebeqului din Viena. Adresa acestuia este tiparita pe site, dar si pe documentele descarcate.

Urmeaza etapa interviului, care are loc cu un consilier in imigrare , la Bucuresti. In 98% din cazuri rezultatul se comunica la finalul interviului. Daca raspunsul este pozitiv veti primi un „Certificat de selection du Quebec”(certificat de selectie al Quebecului).

Dupa ce ati fost selectionat de Quebec trebuie sa transmiteti dosarul la ambasada Canadei. Guvernul canadian va evalua dosarul medical si pe cel al membrilor famileie. Se va face un control de securitate pentru fiecare persoana. Daca treceti cu succes si de aceasta etapa, guvernul canadian va va elibera viza de imigrare. Durata procesului de selectie in Quebec este in general cuprinsa intre 12 si 14 luni.

Cat costa obtinerea vizei

Analizarea dosarului de catre Biroul de Imigrare al Quebecului din Viena costa 390 de dolari canadieni pentru un celibatar. Pentru fiecare persoana in plus trecuta pe cererea de aplicare se va plati 150 de dolari canadieni. Alta taxa trebuie platita si pentru analiza dosarului efectuata de ambasada Canadei, care evalueaza dosarul din punct de vedere medical si de securitate. Taxa in acest caz este de 550 de dolari canadieni pentru aplicantul principal, plus inca 550 de dolari pentru sot /sotie.

Daca pe cerere sunt trecuti si copii cu varsta pana la 22 de ani, pentru fiecare dintre acestia va trebui achitata suma de 150 de dolari canadieni. Cererile de viza costa 490 de dolari canadieni pentru aplicantul principal si tot atat pentru partenerul de viata. In acest caz nu se mai platesc si cererile pentru copii.

Conform estimarilor, Quebecul va primi la anul circa 48.000 de imigranti, 4.000 dintre ei romani. Autoritatile canadiene apreciaza ca romanii raspund bine criteriilor de selectie si obiectivelor de integrare fixate. Numarul romanilor din Quebec a ajuns 30.000, in vreme ce in toata Canada traiesc in prezent 400.000.

Romanian Global News

Adauga un comentariu

*