Tarifele la electricitate cresc de la 1 decembrie cu până la 5%

Preţul energiei electrice va creşte cel mai probabil de la 1 decembrie cu până la 5%, din cauza scumpirii gazelor naturale, care sunt folosite ca şi combustibil de către majoritatea centralelor, au declarat, joi, agenţiei NewsIn, oficialii Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Mâine (vineri, n.red.) vom da un comunicat de presă prin care vom anunÅ£a procentul exact al scumpirii. Nu am finalizat toate discuÅ£iile cu producătorii ÅŸi distribuitorii, dar scumpirea va fi de până la 5%”, au spus oficialii Autorităţii NaÅ£ionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit acestora, noile tarife la electricitate vor intra în vigoare cel mai probabil la 1 decembrie ÅŸi nu 15 noiembrie, cum se preconiza iniÅ£ial.

La finele lui iunie 2006, ANRE anunţa că pentru perioada iulie-decembrie 2006 tarifele la electricitate nu se modifică şi că următoarea ajustare va avea loc la 1 ianuarie 2007.
Ultima scumpire la energie electrică a avut loc la 1 ianuarie 2006, când tarifele au crescut cu 1,85%.

Majorarea tarifelor la gaze naturale începând din 11 noiembrie va determina scumpirea energiei electrice şi a energiei termice pentru că termocentralele folosesc gazele naturale ca şi combustibil, declarau, luni, agenţiei NewsIn, reprezentanţii autorităţilor de reglementare de pe piaţa de energie.

„După scumpirea gazelor, preÅ£ul real de producere a energiei termice va creÅŸte. DiferenÅ£a de preÅ£ trebuie suportată ori de autoritatea locală ori de populaÅ£ie”, spunea preÅŸedintele Autorităţii NaÅ£ionale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodărie Comunală (ANRSC), Janina Preda.

Potrivit oficialului ANRSC, consiliile locale trebuie să decidă dacă pot şi vor să acopere creşterea preţului energiei termice sau majorează preţul de facturare către populaţie a apei calde şi căldurii.

La rândul său, preÅŸedintele ANRE, Nicolae OpriÅŸ, afirma că „energia electrică s-ar putea scumpi din 15 noiembrie”, ca urmare a creÅŸterii tarifelor la gaze naturale. „Termocentralele produc electricitate folosind ca ÅŸi combustibil gazul natural. Dunărea a scăzut mult în ultima perioadă ÅŸi s-a mers pe gaz mai mult”, a spus OpriÅŸ.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat vineri majorarea între 8,1% şi 8,5% a preţului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici şi industriali cu un consum redus) începând din 11 noiembrie.

NewsIn

Adauga un comentariu

*