Incompatibili tinuti ilegal in scaun

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a reusit sa ingroape definitiv povestea primarilor si viceprimarilor acuzati de incompatibilitate din judetul Bacau. Conform concluziilor formulate in raportul realizat de Corpul de Control, de vina nu sunt cei care nu si-au declarat calitatea de administrator al unor firme, ci ziaristii care au publicat articole pe aceasta tema precum si Registrul Comertului pentru ca a furnizat aceste date presei.

Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, a declarat intr-o conferinta de presa, ca expertii din MAI sustin ca principalul vinovat ar fi chiar seful Oficiului Registrului Comertului (ORC) din Bacau, care ar fi furnizat ziaristilor informatii desi nu ar fi avut acest drept.

„In Raport se sustine ca cererea inaintata de ziaristi nu este formulata legal deoarece lipsesc datele de identificare a persoanelor despre care s-au solicitat informatii daca au sau nu calitatea de administrator al unor firme” – sustine Berca. El mai zice ca, tot conform Raportului, directorul ORC ar fi blocat intreaga activitate a institutiei in ziua in care a furnizat raspunsul la cererea jurnalistilor bacauani care au dorit sa stie care primar sau viceprimar se afla in stare de incompatibilitate fiind si administrator al unei firme.

Asta desi, informatiile se pot obtine prin simpla consultare a unei baze de date in doar cateva minute. Ministerul a mai hotarat in Raport si ca presa s-ar face vinovata pentru ca, publicand datele obtinute de la Registrul Comertului, ar fi influentat mersul unei anchete care, insa, nici nu fusese pornita.

Conform ideilor MAI, publicarea informatiilor cu privire la primarii si viceprimarii aflati in stare de incompatibilitate le-a dat acestora posibilitatea sa intervina la Registrul Comertului si sa cedeze altor persoane calitatea de administratori a firmelor.

Impotenta recunoscuta

Ca urmare a acestor fapte, concluzia MAI este ca actele obtinute de presa cu privire la incalcarea legii de catre mai multi primari si viceprimari din judet nu pot fi recunoscute si nu sunt valabile. Valabile sunt doar actele obtinute de Prefectura Bacau la cateva zile dupa publicarea in presa locala a articolelor referitoare la acest caz si, in care nu mai apar situatii de incompatibilitate deoarece primarii din judet au avut timp sa-si rezolve problemele.

Asa se face ca singura problema pe care o vor avea cei 11 primari si 22 de viceprimari din judetul Bacau care au fost in pericol sa-si piarda functiile este o ancheta a politiei care ii va cerceta pentru fals in declaratii deoarece nu si-au trecut in declaratiile de avere si de interese calitatea de administrator ai unor firme. „Legea este fara cap si fara coada si nu poate fi aplicata” – spune prefectul Berca referitor la aceasta situatie.

Scripat s-a scos!

Cel mai cunoscut caz dintre incompatibilii din judet este viceprimarul municipiului Bacau, Constantin Scripat. El a scapat de pericolul de a fi demis deoarece si-a rezolvat problema de incompatibilitate imediat dupa aparitia in presa a articolului referitor la situatia sa.

Desi secretarul municipiului a inaintat o cerere catre Prefectura prin care solicita emiterea ordinului de incetare a mandatului, institutia prefectului nu a mai emis acest ordin deoarece a primit in aceeasi zi o instiintare ca Scripat nu se mai afla in incompatibilitate.

„Legea nu poate prevedea decat pentru viitor” – spune prefectul Berca. „Nu am mai putut emite ordinul de incetare a mandatului lui Scripat pentru ca la data la care am primit solicitarea el nu se mai afla in stare de incompatibilitate”.

Razvan BIBIRE

Comentarii

  1. Nu lege ci „perfectul” este fara cap. Despre viitorul carei legi face vorbire, ca dupa expirare celor 60 de zile incomatibilitatea a intervenit si starea de ilegalitate a fost continuua. Vorbib despre descentralizare dar dorim controale de la centru. Cu asa oameni vrem sa accedem in structurile uniunii europene? Dupa cum spunea un incompatibil el nu /si mai exercitase atributiunile de administrator al firmei sale de 5-6 ani deci del la infiintatrea acesteia. Inrebare ? Oare cine a semnat bilanturile contabile si in ce calitate atata timp cat SC TELETRANS SRL asa cum este inregistrat la Registrul Comertului in anul 2004 a realizat un profit anual de aprox.40 milioane lei ROL iar numarul angajatilor a fost zero? Rasuns : (ne)Incompatibilul de ieri si de astazi.Cat despre onoare ori morala esta atat de libera(la) incat rusine nu mai are margini. Ramane o chestiune de drept anume legalitatea unor acte semnate de acei misei. Poate afati voi.

  2. Nu legea ci „perfectul” este fara cap. Despre viitorul carei legi face vorbire, ca dupa expirarea celor 60 de zile incompatibilitatea a intervenit si starea de ilegalitate a fost continuua. Vorbim despre descentralizare dar dorim controale de la centru. Cu asa oameni vrem sa accedem in structurile uniunii europene? Dupa cum spunea un incompatibil el nu -si mai exercitase atributiunile de administrator al firmei sale de 5-6 ani deci de la infiintarea acesteia. Intrebare ? Oare cine a semnat bilanturile contabile si in ce calitate atata timp cat SC TELETRANS SRL asa cum este inregistrat la Registrul Comertului in anul 2004 a realizat un profit anual de aprox.40 milioane lei ROL iar numarul angajatilor a fost zero? Rasuns : (ne)Incompatibilul de ieri si de astazi.Cat despre onoare ori morala esta atat de libera(la) incat rusinea nu mai are margini. Ramane o chestiune de drept anume legalitatea unor acte semnate de acei misei. Poate afati voi.

  3. problema nu sunt ce-i incopatibili, ci ce-i care au functii care sa-i sustina in contabilitate.
    deci aici nea prefect BERCA, ar fi in calitatea dumnealui de prefect sa aplice legea moralitati, da atata timp cat va musamaliza situatia, soarici v-or da atac la cascaval, daaa poate are si el portia dumnealui de cascaval
    ;-).
    traeasca coruptia si corupti.
    avem nevoie si la Bacau de un Basescu.

Adauga un comentariu

*