În Castellon se înfiinţează primul partid politic românesc

ÃŽn Castellon, în Spania, a fost înfiinÅ£at primul partid politic românesc – Partidul Independent Român /PIR/ – o alternativă politică promovată de omul de afaceri român Augusto Constantin, în ideea de a transforma comunitatea locală de români într-o ‘cheie de decizie’ privind conducerea principalelor instituÅ£ii ale administraÅ£iei regionale, dar ÅŸi din alte zone europene populate cu imigranÅ£i din România.

Deocamdată, PIR are doar cu puţin peste o sută de membri afiliaţi, dispuşi să promoveze programul acestui partid în localităţile unde trăiesc şi muncesc mulţi români, ca la Benicasim, Onda, Villarreal, dar de la 1 ianuarie 2007 se are în vedere răspândirea lui şi în zone ca Madrid, Zaragoza, Teruel, Gerona sau Alicante, unde vor fi deschise sedii sau centre ale PIR.

‘Partidul nostru caută să apere drepturile noastre în Spania ÅŸi în Uniunea Europeană, prin intermediul unei politici integrale, în slujba intereselor generale ale tuturor cetăţenilor’, a declarat fondatorul partidului citat de cotidianul spaniol ABC.

Între obiectivele majore ale programului politic al PIR se numără îmbunătăţirea procesului de integrare a imigranţilor români în Spania, o mai mare libertate de mişcare în Europa, omologarea titlurilor academice obţinute în România, construirea unor şcoli, centre culturale româneşti şi organizarea unor biblioteci bilingve. Mai sunt prevăzute un program de ajutoare pentru persoanele defavorizate şi o politică în domeniul locuinţelor pentru românii care au reşedinţa în Spania.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*