Trei morţi într-o explozie produsă la RAFO Oneşti

Trei persoane au murit miercuri, în jurul orei 11.50, într-o explozie produsă la rafinăria RAFO Oneşti, din cauza unei acumulări de gaze.

Explozia s-a produs la un cuptor al Secţiei de cracare catalitică 3, acelaşi cuptor care a mai provocat două victime şi în octombrie 2004.

În jurul orei 11.50, fundul cuptorului s-a prăbuşit, din cauza unei explozii, peste cei trei muncitori care încercau să rezolve o problemă ivită în ultimele zile.

Secţia fusese în revizie, verificările şi reparaţiile încheindu-se în 25 septembrie, şi tocmai urma să fie repusă în producţie, a declarat Marin Anton, director general al rafinăriei din Oneşti.

Zona a fost securizată, iar poliţia, procurorii, precum şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) se află deja la locul accidentului.

Unul dintre poliţiştii care cercetează accidentul produs la RAFO a declarat pentru NewsIn, miercuri, că numărul muncitorilor despre care se presupune că ar fi murit în explozie a fost stabilit printr-un apel nominal al celor care lucrau în schimbul respectiv.

Åžeful adjunct ITM Bacău, Ioan Andrei, a declarat miercuri că cei trei muncitori de la RAFO OneÅŸti au fost striviÅ£i de un plafon metalic, având un diametru de 6 – 7 metri, care s-a prăbuÅŸit peste ei după ce cuptorul de preîncălzire a explodat din cauza unei acumulări de gaze.

Marin Anton, managerul general al RAFO Oneşti, a declarat, pentru Realitatea TV, că cei trei muncitori nu au respectat procedura de intervenţie şi nu ar fi trebuit să se afle în acel loc:

„ÃŽn momentul în care încerci să pui un astfel de utilaj în funcÅ£iune, trebuie respectată o anumită procedură pe care ei nu au respectat-o. Cert este că aceÅŸti oameni nu trebuiau să fie acolo ÅŸi nu trebuiau să aibă această iniÅ£iativă, ci să respecte procedura de intervenÅ£ie”.

Cercetările, spune anchetatorul, vor fi dificile, din cauză că locul accidentului este un „morman de fiare”. Cuptorul SecÅ£iei de cracare catalitică 3, lung de 15 metri, lat de trei metri ÅŸi înalt de trei metri, s-a dărâmat în urma deflagraÅ£iei.

Secţia fusese în revizie, verificările şi reparaţiile încheindu-se în 25 septembrie, şi tocmai urma să fie repusă în producţie, a declarat Marin Anton, director general al rafinăriei din Oneşti.

Adauga un comentariu

*