Explozie la RAFO Oneşti soldată cu trei morţi

Trei angajaţi ai societăţii RAFO Oneşti şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii produse miercuri, în incinta instalaţiei de cracare catalitică trei. Instalaţia se afla în procedură de repornire după mai multe săptămâni de revizie.

rafo onestiCei trei salariaţi se găseau sub cuptorul care asigură preîncălzirea materiei prime necesare intrării în faza de producţie. Se pare că explozia s-a datorat unei acumulări de gaze care a răbufnit în momentul punerii în funcţie a aprinzătoarelor.

La faţa locului au sosit procurori, poliţişti, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Protecţie a Muncii.

Corpurile celor trei persoane care şi-au pierdut viaţa miercuri la amiază în explozia de la rafinăria din Oneşti nu fuseseră scoase până la ora 17,45 de sub tonele de dărâmături din beton, cărămidă refractară, oţel rezultate din pulverizarea cuptorului de preardere a materiei prime utilizate în instalaţia de cracare catalitică trei, locul unde a avut loc deflagraţia.

Una dintre cele trei victime, Alexandru Agachi, a împlinit pe 1 noiembrie vârsta de 44 de ani. Ceilalţi doi salariaţi morţi sunt Ion Pal şi Mihai David, tată a cinci copii.

Nici cauzele tragicului eveniment nu sunt pe deplin elucidate, dar se vorbeÅŸte de ‘o acumulare de gaze la baza acestui cuptor” cu un diametru de zece metri ÅŸi o înălÅ£ime de treizeci de metri.

Managerul general al Rafo, Marin Anton, al cărui mandat va înceta pe 27 noiembrie, afirmă că ‘în mod normal cei trei nu aveau ce căuta la acea oră sub cuptorul care a explodat, iar aprinderea acestuia nu era programată”.

El a declarat AgenÅ£iei ROMPRES că toÅ£i cei trei salariaÅ£i ‘aveau experienÅ£a necesară, dar în rafinărie nu aceasta este obligatorie, ci respectarea procedurilor”.

Managerul general de la Rafo a afirmat, fără a pronunţa niciun nume, că aprinderea arzătoarelor la cuptorul care a sărit în aer ar fi fost o iniţiativă a şefului instalaţiei de cracare catalitică.

‘Probabil a găsit dimineaţă condens format în cuptor din cauza frigului ÅŸi a decis să elimine apa prin aprinderea arzătoarelor”, a spus Marin Anton, precizând că pentru o asemenea operaÅ£ie ar fi trebuit, însă, să aibă semnătura conducerii rafinăriei.

‘Eu nu numai că nu am dat nicio aprobare în acest sens, dar nici măcar nu am ÅŸtiut de o asemenea intenÅ£ie”, a declarata managerul general al rafinăriei.

Miercuri, la ora 17,45, procurorii, criminaliştii, reprezentanţii Inspectoratului teritorial de muncă Bacău continuau ancheta.

Aceasta este cea de a treia deflagraţie puternică produsă pe platforma Rafo în ultimii cinci ani.

În toamna lui 2001, un alt cuptor din secţia de cracare catalitică a explodat tot în timpul unei proceduri de repornire, producându-se un puternic incendiu, dar neînregistrându-se victime omeneşti. În octombrie 2004, o explozie produsă la un rezervor s-a soldat, însă, cu moartea a două persoane.

Pe 27 noiembrie, la Rafo ar urma să aiba loc Adunarea Generală a Acţionarilor, ce are pe agenda de lucru aprobarea unei măriri de capital, schimbarea echipei care îi asigură manageriatul, precum şi o nouă configuraţie a acţionariatului.

Pe 7 decembrie expiră termenul acordat de justiţie pentru aplicarea unui plan de reorganizare a Rafo, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate existând posibilitatea declarării falimentului judiciar al rafinăriei din Oneşti. (ROMPRES)

Potrivit adjunctului ÅŸefului Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau, Ioan Andrei, înca nu se poate spune cu certitudine daca incidentul este sau nu accident de munca: „Nu pot sa ma pronuÅ£. ÃŽn baza cercetarii va rezulta daca a fost accident de munca”.

Conform sursei citate, rafinaria a intrat în revizie generala în 21 august, explozia putând fi provocata de o acumulare de gaze din perioada în care rafinaria a fost în revizie.

Pagubele materiale produse în urma exploziei de la Rafo Oneşti se ridica la aproximativ 500.000 de dolari, conform unor prime evaluari, a anunţat conducerea companiei SC Rafo SA.

Potrivit unui comunicat transmis de conducerea companiei, s-a stabilit ca, în afara de cei trei muncitori morţi în explozie, nu exista alte persoane afectate de deflagraţie.

Conducerea companiei a mai precizat ca echipele aflate la locul accidentului au confirmat faptul ca explozia a avut loc în urma aprinderii acumularilor de gaze utilizate în procesul de preîncalzire

Conform sursei citate, primele evaluari indica o paguba materiala în valoare de aproximativ 500.000 de dolari.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut constituirea unei comisii de ancheta care sa elucideze cauzele accidentului produs, miercuri, la compania Rafo Oneşti, a anunţat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu.

Adauga un comentariu

*