Depresia poate provoca apariţia osteoporozei

Depresia poate provoca micşorarea densitaţii osoase, arata concluziile unui studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni, publicat în revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences, transmite Reuters.

În acelaşi studiu, cercetatorii de la Universitatea ebraica din Ierusalim sugereaza ca medicamentele antidepresive ar putea fi utilizate în tratarea osteoporozei, o boala grava provocata de micşorarea densitaţii osoase.

Testele de laborator efectuate pe cobai, carora le-au fost administrate medicamente pentru inducerea unei stari similare depresiei umane, au indicat ca aceÅŸtia au suferit o pierdere masiva de masa osoasa, mai ales la nivelul ÅŸoldurilor ÅŸi al vertebrelor.

Dupa ce cobaii au fost trataţi cu medicamente antidepresive, densitatea osoasa a crescut, odata cu nivelul de activitate, au declarat cercetatorii.

„Noile descoperiri indica pentru prima data ca depresia este un element important în producerea pierderii de masa osoasa ÅŸi osteoporozei”, a spus profesorul Raz Yirmiya, coordonator al acestui studiu.

Depresia activeaza „sistemul nervos simpatic”, care reacÅ£ioneaza în cazurile de pericol sau stres, provocând eliminarea unei substanÅ£e chimice numita noradrenalina care afecteaza celulele osoase, indica studiul.

Medicamentele antidepresive blocheaza noradrenalina şi transforma efectele sale negative în pozitive, conform acestui studiu.

Un studiu publicat la începutul acestei luni de Institutul Forsyth din Boston a scos la iveala faptul ca fluoxetina, utilizata în compoziţia medicamentelor antidepresive, poate creşte densitatea masei osoase, au confirmat testele de laborator efectuate pe şoareci.

Osteoporoza slabeşte densitatea oaselor favorizând producerea fracturilor. Este o boala ce poate fi tratata şi care afecteaza milioane de persoane şi este mai întâlnita la femeile care au intrat la menopauza.

Adauga un comentariu

*