Prefectul trebuie sa hotarasca soarta incompatibililor

Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor a încheiat verificarea dispusă de ministrul Vasile Blaga, cu privire la situaţia aleşilor locali din judeţul Bacău presupuşi a fi incompatibili în conformitate cu Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, se arată într-un comunicat remis AMOS News.

Prefectul trebuie sa hotarasca soarta incompatibililorVerificarea derulată de Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor a vizat cazurile primarilor şi viceprimarilor despre care presa locală a afirmat că s-ar putea afla într-o situaţie de incompatibilitate.

Corpul de Control al MAI a constatat faptul că mai mulţi aleşi locali dintre cei supuşi acestei verificări deţin într-adevăr calităţi din categoria celor care sunt prevăzute de lege ca incompatibile cu funcţia publică.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a înaintat prefectului judeţului Bacău concluziile raportului şi i-a dispus să întreprindă măsurile pentru intrarea în legalitate.

Prefectul va trebui să solicite tuturor secretarilor unităţilor-administrativ teritoriale din judeţ verificarea aspectelor de genul celor relevate în urma controlului. În cazul constatării unor nereguli, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale vor transmite prefectului o sesizare cu privire la incompatibilitatea constatată, în conformitate cu obligaţia care le revine, potrivit legii. În baza acestei sesizări, prefectul va emite un ordin prin care va constata încetarea de drept a mandatului aleşilor locali aflaţi în situaţie de incompatibilitate.

După încheierea acestei proceduri – prevăzută de Legea nr. 161/2003 şi obligatorie în vederea emiterii ordinului privind încetarea mandatului – prefectul va sesiza organele de cercetare penală cu privire la aleşii locali care au făcut declaraţii de interese care nu corespund adevărului.

Potrivit dispoziţiei ministrului Administraţiei şi Internelor, măsuri similare vor fi luate de prefecţii din toate judeţele ţării, în vederea soluţionării în mod unitar a tuturor cazurilor de incompatibilitate în care s-ar putea afla aleşii locali.

“Legea există pentru a fi aplicată, nu ca obiect de decor”, a arătat ministrul Vasile Blaga, apreciind că nu există nici o justificare pentru tolerarea nerespectării unei prevederi legale.

AMOS News

Comentarii

  1. ba da domule blaga, in bacau exista justificari la orice incalcari ale legii. pentru ca, mai presus de aceasta, se afla onorabilul promar stavarache si gasca lui de hoti. asa ca protejati-i pe mai departe si nu ne mai mintiti in fata

Adauga un comentariu

*