Militarii romani comemorati in Austria

In Austria, la Sommerein, a avut loc pe 28 octombrie ceremonia sfintirii parcelei romanesti din Cimitirul international, recent reabilitate, unde isi dorm somnul de veci circa 200 militari romani morti in lagarul de prizonieri din aceasta localitate in anii 1944-1945.

Festivitatea, prilejuita si de Ziua Armatei Romaniei, a constat in prezentarea de onoruri militare, ceremonialul depunerii de coroane de flori din partea Ambasadei si Ministerului Apararii Nationale ale Romaniei, din partea Oficiului National pentru Cultul Eroilor, precum si din partea organizatiei Crucea Neagra Austriaca, si slujba religioasa de comemorare si sfintire, sustinuta de preotul ortodox roman dr. Nicolae Dura si de un preot catolic austriac din localitate.

La ceremonie, organizata de Biroul atasatului militar, au participat: ambasadorul Romaniei la Viena, E.S. prof. dr. Andrei Corbea-Hoisie, dl dr. Cristian Scarlat, director al Oficiului National pentru Cultul Eroilor, dl colonel Aurel Voiculescu, atasatul roman al apararii in Austria, diplomati romani si personal tehnic din partea Ambasadei, reprezentanti ai comunitatii romane, reprezentanti ai administratiei locale si de land, personal al armatei austriece. De asemenea, a mai participat domnul Fritz Hensler, deputat in parlamentul landului Austria Inferioara.

Au fost rostite scurte alocutiuni din partea oficialitatilor prezente, se arta intr-un comunicat de presa al Oficiului Natyional pentru Cultul Eroilor.

Programul zilei a cuprins, de asemenea, a ceremonie de depunere de coroane de flori si o slujba religioasa la Bruckneudorf (peste 100 militari inhumati in cimitirul comunal), ambele localitati fiind situate cca. 50 km sud-est fata de Viena, in landul Austria Inferioara, la limita cu Burgenland.
Reabilitarea parcelei Eroilor Romani de la Sommerein este finantata de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor si realizata cu sprijinul autoritatilor centrale si locale austriece, al Ambasadei Romaniei.

De asemenea, zilele trecute, la Erevan, in Armenia, a fost dezvelit Monumentul Eroilor Romani, un prim proiect ale Oficiului in spatiul fost sovietic, iar curand va avea loc dezvelirea Monumentului Eroilor Romani din Cimitirul central din Zwickau, Germania.

Romanian Global News

Adauga un comentariu

*