Agresivitatea combătută prin regim alimentar

Cu ajutorul regimului alimentar se poate influenţa comportamentul uman. De exemplu, se poate îmbunătăţi părerea despre propria persoană. De acest lucru s-a convins singur sir David Ramsbotham, fost inspector-şef al penitenciarelor din Marea Britanie.

„Sunt sigur de existenÅ£a unei legături între modul de hrană ÅŸi apariÅ£ia comportamentului anti-social”, a declarat el recent într-un interviu acordat cotidianului ‘The Gurdian’. L-au convins rezultatele analizelor pe care profesorii Joseph Hibbeln ÅŸi Bernard Gesch le-au realizat în instituÅ£ii penale americane ÅŸi britanice.

Datorită unui regim corespunzător alcătuit, numărul reacţiilor agresive a scăzut cu 40%. Sir Ramsbotham încearcă să convingă ministerul britanic al afacerilor interne de necesitatea introducerii unor schimbări în meniul deţinuţilor, scrie publicaţia poloneză Rzeczpospolita.

În ce ar trebui să constea regimul care reduce agresivitatea? În multă carne de peşte şi suplimente care conţin grăsime de peşte. Aceasta este sursa principală de acizi graşi omega-3, care influenţează pozitiv comportamentul uman.

Creierul este alcătuit în proporţie de 60% din grăsimi. Pentru buna lui funcţionare sunt foarte importante grăsimile cu lanţ lung din componenţa omega-3, în special acidul docosahexaenoic (DHA). Datorită elasticităţii lui, sistemul nervos comunică uşor cu celulele.

Când organismul duce lipsă de grăsimi omega-3 sau ele sunt înlocuite de altele, mecanismul este în pericol. Creşte sensibilitatea şi excitabilitatea, fapt care poate duce la comportamente agresive şi stări depresive.

Acest lucru a fost demonstrat de cercetările întreprinse de prof. Joseph Hibbeln în cadrul Institutului Naţional American pentru Sănătate Publică. La ele au participat 30 de persoane cu un nivel ridicat de agresivitate. După ce le-au fost administrate suplimente omega-3, nivelul a scăzut cu o treime. Rezultate asemănătoare au fost obţinute şi într-un alt proiect, mai mare, al lui Hibbeln, în timpul căruia voluntarii au primit zilnic, pe o perioadă de trei luni, câte două grame din acest component.

În ceea ce priveşte cercetările britanice, ele au fost efectuate într-o casă de corecţie din Aylesbury. La ele au participat 231 de voluntari. O jumătate au primit suplimente de grăsimi omega-3, cealaltă placebo. În timp ce în prima grupă s-a înregistrat o scădere a violenţei cu 37%, în a doua nu s-a observat nici o schimbare.

Grija pentru regimul alimentar ar trebui să privească nu numai deţinuţii, ci întreaga societate. Mai ales că în ultima jumătate de secol au apărut modificări importante la nivelul ei. Ar putea fi influenţate astfel cazurile de comportament antisocial sau problemele de natură psihică, spre exemplu depresiile. Vinovate sunt considerate a fi, între altele, fast-food-urile.

O însemnătate deosebită o are şi dezechilibrul dintre cantitatea de grăsimi din familia omega-3 şi omega-6 consumată. Cele din urmă se găsesc în uleiurile de soia, porumb sau floarea soarelui; ele sunt din ce în ce mai populare.

Doar în Marea Britanie consumul lor a crescut în ultimii 40 de ani de cinci ori. Pentru funcţionarea corespunzătoare a creierului, prezenţa grăsimilor omega-6 şi omega-3 ar trebui să fie de 5 la 1. Azi este de 20 la 1.

Efectele negative ale acestei stări de lucruri sunt demonstrate de cercetările prof. Hibbeln, care a comparat în timp, în cazul a 38 de state, indicii consumului de grăsimi omega-6 cu indicii …delincvenÅ£ei ÅŸi a observat dependenÅ£a dintre ei. ÃŽnsă, după cum atrage atenÅ£ia cercetătorul, doar regimul alimentar, chiar dacă excelent alcătuit, nu rezolvă problema.

Adauga un comentariu

*