Mai putine locuri de munca pentru romani si bulgari, in Marea Britanie

Ministrul britanic de Interne, John Reid, ar putea reduce la jumatate numarul de locuri de munca pentru cetatenii romani si bulgari dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana.

Potrivit Sunday Times, care citeaza un document secret al Ministerului britanic de Interne, Reid intentiona sa oblige angajatorii din domeniul agriculturii sa inlocuiasca muncitorii imigranti provenind din state care nu fac parte din Uniunea Europeana, cu muncitori romani si bulgari.

Motivatia lui John Reid a fost ca, dupa extinderea de la 1 ianuarie 2007, Marea Britanie ar trebui sa foloseasca, potrivit legislatiei europene, forta de munca din spatiul comunitar, nu din afara Uniunii.

Acest lucru nemultumeste insa companiile din industria alimentara si fermierii, care ameninta Guvernul cu proteste, in cazul in care va fi obligata sa refuze munciorii sezonieri din Rusia si Ucraina, care au lucrat in Marea Britanie timp de mai multi ani.

In urma acestor presiuni, John Reid ar fi redus numarul permiselor de munca acordate romanilor si bulgarilor din agricultura si industria alimentara la 10 mii, in loc de 20 de mii.

In aceste conditii – mai noteaza Sunday Times – Misterul britanic de Interne va reduce treptat numarul rusilor si ucrainienilor care se angajeaza sezonier, dar recunoaste ca numarul celor din Romania si Bulgaria care ii vor inlocui legal va fi mai mic decat se anuntase initial.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*