Alegeri anticipate in Bacau

Pana in primavara vor avea loc alegeri anticipate in 11 localitati din judetul Bacau. Hotararea apartine prefectului, care s-a sesizat cu privire la situatia de incompatibilitate in care se afla 11 primari si 22 de viceprimari. Printre cei aflati in aceasta situatie se afla si Constantin Scripat, viceprimarul municipiului Bacau.

Prefectul de Bacau este pe cale sa porneasca o adevarata revolutie in administratia publica locala. El s-a sesizat din presa cu privire la faptul ca multi primari si viceprimari sunt inca administratori de firme, desi legea ii obliga sa renunte in termen de 15 zile de la investitura.

Desi inca nu a primit raspunsul oficial de la Registrul Comertului, prefectul Berca a luat in calcul documentul obtinut de presa din Bacau referitor la starea de incompatibilitate in care se afla 11 primari si 22 de viceprimari.

Berca spune ca este posibil, ca in momentul in care Prefectura va primi raspunsul de la Registrul Comertului, situatia sa se schimbe, si sa fie mai multi alesi in situatie de incompatibilitate. „Legea e una pentru toti, de la viceprimarul Bacaului, pana la primarii de comune” – ne-a declarat prefectul Gabriel Berca.

„Daca se vor confirma numele pe care le avem acum, voi inainta adrese catre secretarii localitatilor pentru a-i instiinta oficial de situatie”.

Dupa aceasta, prefectul va emite ordine de incetare a mandatului pentru primarii si viceprimarii aflati in stare de incompatibilitate.

„Asa cum prefectul, subprefectii, presedintele Consiliului Judetean si vicepresedintii respecta legea, toti ceilalti trebuie sa o respecte” – a mai spus Berca.

El spune ca nu cunoaste deocamdata care va fi culoarea politica cea mai afectata, insa este posibil sa fie surprize.

Conform legii, in termen de sase luni de zile se propune Guvernului organizarea de alegeri anticipate pentru desemnarea noilor primari. Pana atunci, atributiile primarilor care si-au pierdut functia vor fi preluate de viceprimari, prin votul consiliilor locale.

„Astfel de situatii mai exista in tara si as vrea sa vad in ce masura colegii mei vor merge pana la capat” – a punctat prefectul de Bacau.


Pana sa se ajunga la aceasta hotarare a prefectului, a trebui ca trei jurnalisti sa demisioneze. Directorul Ziarului de Bacau, Nicoleta Bichescu, redactorul-sef Eduard Adam si redactorul Mirela Romanet si-au dat demisia la inceputul saptamanii acuzand presiunile facute de patron pentru a nu publica o ancheta care-l viza pe viceprimarul municipiului Bacau, Constantin Scripat. Ancheta se referea la starea de incompatibilitate in care se afla acesta, ca urmare a faptului ca era inca administrator la doua firme, desi legea prevedea ca ar fi trebuit sa renunte la aceasta calitate in termen de 15 zile de la investitura.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*