Agricola a pierdut 4 milioane de euro din cauza aviarei

Cele doua valuri de gripa aviara au adus pierderi de patru milioane de euro societatii Agricola International Bacau. Pentru a contracar efectele psihozei declansate de mass-media, firma bacauana investeste masiv in publicitate.

„Puiul gatit nu-ti face rau”.

Probabil ati vazut la televizor clipul publicitar initiat de Asociatia Crescatorilor de Pasari, in care un bucatar izbeste in cap doua pensionare cu un pui abia scos de la rotisor.

Campania publicitara se doreste o reactie la psihoza declansata de mass-media romaneasca in urma celor doua valuri de gripa aviara care s-au abatut asupra Romaniei si care au determinat scaderi masive ale cerrii de carne de pasare.

Agricola – sponsor principal

Cel mai important sponsor al acestei campanii publicitare este Agricola International Bacau, firma care a pierdut, dupa cum recunoaste presedintele Gheorghe Antochi, circa patru milioane de euro din cauza ca romanii s-au speriat de aviara.

Antochi spune ca principala vina o poarta mediatizarea „usor excesiva” a fenomenului dar si greselile autoritatilor.

„In octombrie anul trecut izbucnirea gripei aviare a fost pusa pe seama pasarilor salbatice, insa la episodul Codlea nu stim nici acum care a fost vectorul si nici daca intr-adevar a fost gripa aviara” – spune Antochi.

Biosecurizare

Din cauza fricii de aviara, romanii au evita sa mai cumpere carne de pasare. Ca urmare, stocurile firmei bacauane au crescut. Proportional au crescut si cheltuielile de depozitare. In plus, Agricola a trebuit sa ia masuri de biosecurizare a fermelor.

Antochi spune ca masurile luate de firma sunt comparabile cu cele mai drastice din lume. Intre altele, salariatilor li s-a interzis sa mai creasca pasari acasa si li s-a cerut sa evite contactul cu persoanele care au pasari in curte.

Concomitent, au fost luate masuri de securizare a fermelor, desi, spune presedintele Gheorghe Antochi, exista multa indisciplina in constructii: „S-au construit locuinte la limita fermelor noastre si e din ce in ce mai greu de pastrat limita de securitate”.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*