Portugalia incurajeaza imigratia, Irlanda vrea sa o limiteze

Doua informatii, total diferite, referitoare la soarta imigrantilor romani si bulgari dupa aderare au sosit marti din Portugalia si din Irlanda. Daca Portugalia are o atitudine echilibrata si propune ca UE sa adopte o politica unica de imigrare, un institut de cercetari sociale (ESRI) din Irlanda adopta o pozitie mai radicala, sugerand ca ar fi necesara o pauza.

Premierul portughez, Jose Socrates, a sustinut, marti, adoptarea unei politici europene unitare in ceea ce priveste imigratia si a subliniat necesitatea unei integrari mai bune a imigrantilor, relateaza AFP. Declaratiile au fost facute in cadrul Conferintei Internationale pentru Migratie, la Lisabona, unde s-au reunit zeci de specialisti in materie.

Premierul socialist a aparat politica „umanista” a guvernului sau, care incearca sa incurajeze imigratia legala. Jose Socrates a subliniat si rolul incontestabil al imigrantilor in cresterea economica a Europei si in mentinerea echilibrului sistemelor de securitate sociala.

Tot marti, o organizatie irlandeza a cerut limitarea numarului imigrantilor romani si bulgari, dupa aderarea celor doua state la UE. Anuntul a fost facut de Institutul pentru Cercetari Sociale si Economice din Irlanda (ESRI).

Alan Barrett, membru ESRI, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta nu se opune imigratiei, insa considera ca ar trebui sa existe o “pauza” in regimul actual. Irlanda este unul dintre cele trei state UE care a acordat acces nelimitat, pe piata muncii, imigrantilor din noile state membre ale blocului comunitar.

Barrett a subliniat totusi ca, in contextul economic actual, regimul imigratiei trebuie modificat, chiar daca imigratia a avut un efect benefic asupra economiei.

Plecand de la ideea ca „orice vom face, bulgarii si romanii care imigreaza in Irlanda vor veni in continuare in numar mare”, organizatia irlandeza cere Guvernului sa adopte o abordare prudenta fata de imigrantii din Bulgaria si Romania, care ar putea ajunge in Irlanda.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*