Detergentul îndepărtează chiar şi cele mai persistente urme de dopaj

CicliÅŸtii folosesc detergent nu doar pentru a-ÅŸi spăla echipamentul dar ÅŸi pentru a „spăla” urmele lăsate de substanÅ£ele dopante în urină, avertizează experÅ£ii care realizează analize anti-doping în ElveÅ£ia, informează Gazeta Wyborcza consultată miercuri de Rompres.

În opinia lor, cicliştii au început să utilizeze proteaza, o enzimă folosită în produsele de spălat, care distruge proteinele din probele de urină. Utilizarea proteazei permite ascunderea folosirii eritropoetinei (EPO) ca substanţă dopantă.

Descoperirea a fost prezentată duminică într-o emisiune a televiziunii publice elveţiene. Concluziile experţilor au fost confirmate de Martial Saugy, şeful laboratorului din Lausanne acreditat de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA).

„Această descoperire este datorată colaborării dintre funcÅ£ionarii care au derulat ancheta în ultimul scandal de dopaj din Spania, Uniunea InternaÅ£ională de Ciclism ÅŸi autorităţile elveÅ£iene anti-doping”, a precizat Saugy.

„ÃŽn acelaÅŸi timp am observat un număr mare de teste în care nu au fost descoperite urme de EPO, nici măcar de EPO natural, aÅŸadar am început să ne dăm seama de ce se întâmplă” a adăugat el.

Capacitatea proteazei de a distruge rapid anumite proteine a fost demonstrată anterior de cercetători. Noutatea, în opinia lui Saugy, este folosirea enzimei pentru mascarea dopajului.

Eritropoetina este un hormon secretat în mod natural de organism în rinichi, dar sportivii pot lua o cantitate suplimentară de eritropoetină pentru a-ÅŸi mări performanÅ£ele fizice. AbsenÅ£a acestui hormon din probele de urină în urma folosirii proteazei nu poate fi însă folosită ca dovadă a dopajului. „Nu poate fi pedepsit un sportiv pe baza unui singur fapt deoarece există ÅŸi cazuri naturale în care nivelul EPO este foarte scăzut sau nu apare deloc”, a subliniat Saugy.

Şeful laboratorului din Lausanne a adăugat că descoperirea poate avea totuşi o importanţă mare în momentul de faţă, căci persoanele care se ocupă de testele anti-doping vor fi mult mai sensibile la eventuale manipulări în momentul recoltării probelor de urină.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*