Cruda realitate a vieţii de imigrant în Italia

Intr-un articol semnat de Edmondo Berselli si publicat, miercuri, de unul dintre cele mai vandute cotidiane italiene, La Repubblica, se analizeaza situatia periferiilor Italiei invadate de extracomunitari.

De la hotararea de a construi un zid de protectie intre cartierul strainilor si cel al imigrantilor din Padova la atacul xenefob impotriva romanilor de la Roma, „ne aflam’’, scrie Berselli,’ ’intr-un adevarat Far West metropolitan’’.

Articolul se intituleaza ‘’Violenta, frontierele invizibile ale oraselor’’. Periferiile Italiei nu sunt asa-numitele periferii parziene si, prin urmare, ‘’nu exista, aici, o insurectie generalizata de tip parizian cu masini incendiate in fiecare noapte. Italia traieste un fenomen urban si social nou, de tip mai degraba american, cu cartiere care progresiv se vad inghitite de imigrantii clandestini cu efecte de degradare si delincventa. Prima consecinta este fuga locuitorilor istorici ai cartierului, dupa o lunga perioada de convietuire extrem de dificila’’, scrie La Repubblica.

Ziaristul da apoi o serie de exemple in acest sens: Torino (conflictul dintre politie si traficantii de droguri intr-o zona de 640.000 metri patrati, intre Corso Giulio Cesare si Stura, controlata de cetateni africani), Milano (zona Garii Centrale cu un nivel de criminalitate foarte ridcat si Campo comunale del Triboniano, zona ocupata de 230 de romi si unde se concentreaza un numar impresionant de clandestini, circa 600), Padova (zona din via Anelli unde exista intentia sa se construiasca un zid de protectie care sa separe „orasul drogurilor’’ de cel al comunitatilor linistite) si, in fine, Roma (cu atacul impotriva romanilor, considerati „noii stapani’’ ai borgatei Trullo).

Explicatia acestor incidente, spune Berselli, „sta in faptul ca in fiecare oras, se formeaza cate un nucleu ilegal care incearca sa atraga o ulterioara migratie clandestina. Astfel, incep sa se verifice fenomene de degradare, lipsa de civilizatie, violarea regulilor de convietuire, trafic de droguri, prostitutie, prezenta cersetorilor, a betivilor, inscriptii pe ziduri, cabine telefonice distruse, strazi murdare.

Adauga un comentariu

*