Actionarii RAFO, chemati la o mega-majorare de capital

Actionarul majoritar al RAFO Onesti si administratia societatii au transmis salariatilor, saptamana trecuta, ca instalatiile rafinariei vor fi repornite, iar primele produse vor putea fi scoase la vânzare începând din 7-8 octombrie. RAFO a fost închisa în urma cu trei luni, dupa ce problemele aparute în relatiile dintre actionarul majoritar, compania Calder-A International, si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cu privire la actul de novatie necesar transmiterii pachetului de actiuni de la Balkan Petroleum la Calder-A, s-au acutizat.

Un pas greu pentru actionari

„RAFO isi majoreaza capitalul social si se pregateste pentru tranzactionarea pe un sistem alternativ administrat de BVB“, ne-a declarat Marin Anton, managerul general al rafinariei. „Subscribtia se va face in termenul legal, de o luna, la valoarea nominala de 2,5 RON/actiune“, a continuat acesta.

Adunarea Generala a aprobat ca actionarii existenti sa aiba dreptul de a subscrie alte actiuni emise pentru pastrarea ponderii participatiei in capitalul total. Potrivit calculelor prezentate in documentul prin care au fost convocati actionarii in Adunarea Generala Extraordinara, pentru ca actionarii actuali sa-si conserve detinerile anterioare operatiunii de majorare de capital, RAFO ar trebui sa emita peste 3.456 miliarde actiuni, in valoare nominala de 2,5 lei noi, in suma de 8.640 miliarde lei noi.

Conform datelor inscrise in Monitorul Oficial, RAFO isi va majora capitalul social cu suma maxima de 8.642 miliarde lei, pentru a respecta prevederile planului de reorganizare a societatii. Legea companiilor si reglementarile pietei bursiere arata ca, in cazul in care se face o majorare de capital, societatea este obligata sa emita suplimentar actiuni, astfel incat actualii actionari sa aiba posibilitatea sa-si mentina cotele in companie la acelasi nivel procentual si dupa majorare. Actiunile care nu vor fi subscrise prin exercitarea dreptului de preferinta se anuleaza.

Pentru a respecta planul de reorganizare a societatii, capitalul social al RAFO ar trebui sa se majoreze cu 1,897 miliarde RON (circa 695 milioane USD), suma ce reprezinta transformarea in actiuni a creantelor pe care creditorii le au la companie.

Capusele au fost inghitite

La ultima reuniune, actionarii au fost de acord cu achizitionarea cu titlu gratuit de catre RAFO a partilor sociale reprezentand 0,0008% din capitalul Hotel Sport, RAFO devenind astfel actionar unic. Ei au aprobat si contractul de cesiune avand ca obiect transferul a 0,4% din capital, incheiat intre persoane fizice la Expert Office, societate la care RAFO este asociat majoritar.

„Niste persoane fizice au dat RAFO toate actiunile pe care le detineau la aceste societati. Firmele in cauza erau inventii ale domnului Iacobov, dar care nu aveau prea multi sorti de izbanda pe aceasta piata.

Traiau ca niste capuse, doar rafinaria le dadea de lucru“, a aratat Marin Anton.
RAFO Onesti a inregistrat in primele sase luni ale anului pierderi nete de 124,4 milioane lei (34,5 milioane euro), cu 22,3% mai mici comparativ cu rezultatul negativ din perioada similara a anului trecut, de 160,04 milioane lei (44,4 milioane euro), potrivit datelor companiei.

Cea mai mare parte din pierderi este reprezentata de dobanzile si penalitatile percepute pentru datoria istorica acumulata pana in octombrie 2003, desi compania se afla in procedura de reorganizare judiciara.

Articol integral in Saptamana Financiara

Adauga un comentariu

*