Poliţia italiană acţionează în cazul imigranţilor români sclavi în Italia

Mai multe operaÅ£iuni ale poliÅ£iei împotriva exploatării imigranÅ£ilor în sectorul agricol au avut loc în ultimele zile în sudul Italiei, după ce presa a publicat reportaje – inclusiv despre muncitori români – denunţând condiÅ£iile de muncă, relatează AFP.

PoliÅ£ia a arestat joi doi patroni în apropiere de Foggia, în regiunea sudică Puglia, ÅŸi a pus sub sechestru cinci hectare de teren, unde lucrau 20 de români ÅŸi un cetăţean din Republica Moldova, „plătiÅ£i cu 2-3 euro pe oră”, a anunÅ£at Garda Financiară din Foggia.

ÃŽn cursul unei a doua operaÅ£iuni a carabinierilor din Foggia, au fost arestate trei persoane – doi cetăţeni români ÅŸi unul albanez. Ei sunt cercetaÅ£i pentru că au confiscat paÅŸapoartele unor imigranÅ£i români pe care îi obligau să muncească „mai mult de nouă-zece ore pe zi” fără să-i plătească, au precizat carabinierii într-un comunicat.

O intervenţie care a avut loc vinerea trecută în aceeaşi regiune a dus la arestarea a patru persoane care exploatau 30 de bulgari fără permis de sejur în Italia.

„Au fost întărite controalele de două săptămâni. Profilul victimelor este adesea asemănător: străini, majoritatea clandestini, care lucrau din zori până seara pentru numai 2-3 euro pe oră”, a explicat un comandant din cadrul Gărzii Financiare din Foggia, Andrea Collinoli.

CondiÅ£iile de muncă a mii de imigranÅ£i exploataÅ£i în regiunile din sudul Italiei la culesul fructelor ÅŸi legumelor au fost ilustrate de afacerea „dispăruÅ£ilor polonezi”. PoliÅ£ia poloneză nu a putut afla nimic despre circa 120 de persoane care au venit în Italia începând cu anul 2000 ÅŸi despre care nimeni nu mai are nici o veste.

ÃŽn iulie, poliÅ£ia italiană a descoperit un adevărat „lagăr de muncă forÅ£ată” în Puglia, în urma unei operaÅ£iuni care a redat libertatea a 113 polonezi cazaÅ£i în barăci ÅŸi supravegheaÅ£i de paznici înarmaÅ£i. Muncitorii riscau pedepse fizice în cazul oricărei tentative de fugă.

Săptămânalul italian L’Espresso a publicat, la începutul lunii septembrie, un amplu reportaj realizat de un ziarist sub acoperire în provincia Foggia, unde sunt angajaÅ£i la negru peste 5.000 de imigranÅ£i din România, Bulgaria, Polonia ÅŸi Africa. ÃŽn articol erau relatate umilinÅ£ele cutremurătoare la care sunt supuÅŸi imigranÅ£ii, plătitÅ£i cu doar 3 euro pe oră, pentru a culege, zilnic, tone de roÅŸii, măsline ÅŸi vinete.

Conform informaÅ£iilor furnizate de publicaÅ£ie – supliment al cotidianului La Repubblica – femeile românce trebuie să treacă întâi prin paturile angajatorilor, pentru a fi acceptate la cules de legume. Mai mult, bărbaÅ£ii români trebuie să „asigure” angajatorilor o femeie, altfel nu sunt angajaÅ£i. Articolul menÅ£ionează ÅŸi o româncă însărcinată care a fost obligată să muncească în pofida faptului că sarcina avea opt luni.

Reportajul prezenta ÅŸi cazul impresionat al unui român identificat ca „Pavel”, care a fost bătut cu bestialitate de gărzile patronului său, pentru că s-a plâns de salariul prea mic.

NewsIn

Adauga un comentariu

*