Campionatul mondial de aruncat cârnaţi scoţieni

Ce am putea face cu un cârnat scoţian? O întrebare cât se poate de banală, la prima vedere. Ce alt răspuns ar fi mai potrivit decât acela că îl prăjim şi după aceea, îl mâncăm? Ei bine, locuitorii din Lancashire ar putea să aibă un alt răspuns, mult mai interesant.

Aici, cârnaţii scoţieni fac obiectul unei competiţii mai puţin obişnuite: campionatul de aruncat cârnaţi scoţieni, care are loc anual, în luna septembrie, la Royal Oak Public House din Ramsbottom. În primul rând, trebuie menţionat faptul că aceşti cârnaţi sunt o delicatesă regională, un fel de cârnăciori făcuţi din sânge de porc, grăsime şi pesmet.

La 29 septembrie, ‘grătarul aurit’ este transportat până în Bridge Street în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu mare fast, după care este lăsat lângă peretele pe care urmează să fie aruncaÅ£i cârnaÅ£ii, pe o platformă de lemn, la aproximativ 6 metri de sol.

Cu un picior pe grătar, competitori de toate vârstele încep să lovească într-un morman de cârnaţi, încercând să-i arunce peste perete. Trebuie ţinut cont de faptul că nu au la dispoziţie decât trei lovituri. Câştigătorul este cel care reuşeşte să disloce din întregul morman cel mai mare număr de cârnaţi.

Competiţia are o tradiţie de 150 de ani şi atrage concurenţi şi spectatori din întreaga lume. Anul acesta, concursul este legat de Târgul Fermierilor din Ramsbottom, ceea ce va aduce un număr şi mai mare de participanţi decât în ceilalţi ani.

Se pare că această competiÅ£ie s-a născut din rivalitatea dintre comitatele Lancashire ÅŸi Yorkshire. ÃŽn secolul XV, două dinastii rivale reprezentând cele două comitate s-au luptat pentru tronul Angliei. Bătăliile au rămas în istorie sub numele ‘Războiul Trandafirilor’ pentru că cele două tabere au folosit flori albe ÅŸi roÅŸii ca embleme.

Competiţia are la bază un incident din această perioadă când ambele armate au rămas fără muniţie şi îşi aruncau mâncare unii altora, peste un zid.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*