By-passul gastric produce tulburări de vedere

By-passul gastric efectuat pentru scădere ponderală poate afecta vederea într-un interval cuprins între câteva luni până la zeci de ani postoperator.

Intervenţia chirurgicală la nivelul intestinului determină o scădere a capacităţii de absorbţie a vitaminei A.

Acest lucru poate duce la tulburări de vedere care pot apărea la mulţi ani după operaţie. Deficitul de vitamina A duce la “uscarea” ochilor, subţierea corneei, afectare a retinei şi “orbul găinii” (incapacitatea de a vedea noaptea).

Ideea acestei corelaţii a apărut în momentul în care a fost studiată anamneza a patru pacienţi care s-au prezentat la medicul oftalmolog acuzând tulburări de vedere. Un pacient prezenta simptome la câteva luni după by-pass gastro-intestinal, ceilalţi trei nu au prezentat nici un simptom timp de 18 ani postoperator.

Aceşti pacienţi au acuzat tulburări de vedere nocturnă şi scăderea acuităţii vizuale la unul sau la ambii ochi. Testele de laborator au confirmat deficitul de vitaminăA la toate cele patru cazuri. De asemenea au fost raportate şi alte cazuri de tulburări de vedere inclusiv de orbire care au apărut după operaţie de by-pass gastro-intestinal.

Adauga un comentariu

*