Sucurile de fructe ajută împotriva uitării

Consumul regulat de suc de fructe reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer cu 76%. Indiferent dacă este vorba despre mere, grapefruit, portocale, morcovi sau roşii, legumele şi fructele în forma lor fluidă au o putere uimitoare de a lupta împotriva uitării.

Cercetătorii americani au examinat 1836 persoane de origine japoneză, care nu sufereau de Alzheimer sau de altă formă de demenţă.

Studiul a durat 10 ani iar subiecţii, care au fost interogaţi amănunţit cu privire la hrana lor zilnică, au fost supuşi periodic testelor psihometrice CASI-test (Cognitive Abilities Screening Instrument) de identificare a bolii Alzheimer.

Datele obţinute au fost surprinzătoare

76% dintre subiecţi care consumau fructe şi legume de cel puţin 3 ori pe săptămână nu prezentau semne de boală Alzheimer, deşi 1047 dintre ei erau purtători ai genei ApoE-ε4, factor de risc crescut pentru această afecţiune.

Gena ε4 apare la aproximativ 65% dintre pacienţii cu Alzheimer şi este recunoscută ca factor de risc crescut în apariţia bolii.

Produsul genei ApoE-ε4 se pare că are rol în producerea şi depozitarea plăcilor de beta-amiloid, responsabile de manifestările clinice ale bolii. Faptul că pacienţii cu risc crescut care au consumat sucuri de fructe şi legume regulat nu au prezentat boala i-a intrigat pe cercetători. Iniţial s-a considerat că efectul antioxidativ al vitaminelor din legume şi fructe împiedică formarea plăcilor dar la pacienţii care au consumat vitamine în locul sucurilor incidenţa bolii a fost mai mare.

“Considerăm că substanţa răspunzătoare de efectul favorabil asupra apariţiei bolii Alzheimer este alta”, susţine Oi Dai, conducătorul studiului. După analiza datelor se pare ca polifenolii care se găsesc în fructe şi legume joacă un rol hotărâtor.

Este vorba mai ales de substanţa naturală galbenă Quercetine care se găseşte în mere şi struguri care poate traversa bariera dintre sânge şi creier la om. Acolo substanţa, aparţinând unui sub-grup de flavonoide, interferează direct cu geneza bolii Alzheimer, blochează apariţia plăcilor de beta-amiloid la nivelul neuronilor.

De ce sucul fructelor are un efect mai important decât fructul în sine? Şi la această întrebare cercetătorii au un răspuns: polifenolii sunt mai concentraţi în sucul din fructe decât în fructul întreg. Dacă vreţi să vă protejaţi de o boală degenerativă nervoasă trebuie să urmaţi o regulă simplă: consumaţi suc de fructe în fiecare zi!

Adauga un comentariu

*