Peste 40.500 de ferme identificate, până acum, în Bacău

„GăseÅŸte-Å£i parcela!”. Acesta este genericul sub care sucursala Bacău a AgenÅ£iei de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie în Agricultură (APIA) desfăşoară, începând din această lună, acÅ£iunea prin care proprietarii de suprafeÅ£e agricole mai mari de un hectar, formate din parcele de cel puÅ£in 0,3 hectare fiecare, îşi identifică suprafeÅ£ele pe care le deÅ£in ÅŸi depun cereri de înregistrare în Registrul Fermelor. ÃŽn prima etapă a procesului de înregistrare au fost identificate mai mult de 40.500 de ferme în judeÅ£.

Aceste suprafeţe, denumite blocuri fizice, sunt numerotate şi măsurate, prin fotografiere aeriană, la dimensiunile lor exacte.

„Pe imagini – spune Ioan Melinte, directorul sucursalei Bacău – sunt desenate blocurile fizice în interiorul cărora se identifică parcelele. Un bloc fizic este o suprafaţă omogenă de teren, cu una sau mai multe categorii de folosinţă, mărginită de limite naturale sau artificiale clare (drumuri, căi ferate, liziere de pădure etc.), în care au parcele agricole unul sau mai mulÅ£i fermieri”.

Parcela agricolă este o suprafaţă de teren continuă, pe care este cultivat un singur tip de cultură şi este în folosinţa unui singur fermier. Sucursala Bacău a APIA a întocmit, până acum, aproximativ 20 de hărţi cu blocuri fizice, pentru tot atâtea comune din judeţ. APIA a început încă de anul trecut campania de înscriere în Registrul Fermelor.

Tot de anul trecut, fondurile acordate agricultorilor de statul român sunt administrate de acestă agenţie, iar din 2007 ea va adminstra şi fondurile care vin de la Uniunea Europeană. Pentru a beneficia de asemenea fonduri, agricultorii trebuie să înscrie proprietăţile agricole pe care le deţin în Registrul Fermelor.

Adauga un comentariu

*