Dezastru in scoli

Cu mai putin de o luna inainte de inceperea anului scolar, aproape o jumatate din scoli si gradinite nu aveau autorizatie de functionare. Cu o saptamana inainte de 15 septembrie, situatia era la fel de dezastruoasa.

Cu o saptamana inainte de inceperea anului scolar…

Dezastru in scoliCu o saptamana inainte de inceperea noului an de invatamant, situatia nu s-a schimbat aproape deloc, jumatate dintre scoli si gradinite fiind adevarate focare de infectie, iar altele sunt in curs de retrocedare fostilor proprietari.

In august, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Bacau a efectuat 185 controale in unitatile scolare din judet. In 86 de cazuri, existau autorizatii sanitare de functionare, in alte 99, nu. In ceea ce priveste asigurarea capacitatii, in 161 de unitati de invatamant aceasta era corespunzatoare, in altele 24, nu.

Referitor la aprovizionarea cu apa potabila, 91 de scoli sau gradinite erau dotate corespunzator si 94 nu. In ceea ce priveste situatia anexelor social-sanitare, in 134 a fost considerata corespunzaoare iar in 51 nu.

Totodata, s-a constatat ca in scoli existau 51 de instalatii sanitare corespunzatoare. In urma controlului s-au constatat existenta unor probleme deosebite, cum ar fi cladiri improprii procesului de invatamant sau care necesita reparatii capitale, lipsa apei potabile, grupuri sanitare necorespunzatoare, lipsa iluminatului electric (scoala Movilita, com. Rachitoasa).

Comune intregi unde scoala nu poate incepe!

Exisa cateva comune in judet unde procesul de invatamant n-ar trebui sa inceapa la 15 septembrie, daca s-ar respecta legea. In comuna Blagesti, 12 scoli si gradinite nu au autorizatie sanitara de functionare, la fel si in comuna Poduri, in comuna Rachitoasa 11, in comuna Izvorul Berheciului 7, Pancesti 6, in Parincea tot sase.

Cantina Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Tg. Ocna, internatul Scolii profesionale auto din Onesti nu au, de asemenea, autorizatie sanitara de functionare. Si lista poate continua, Tatarasti – 7 scoli si gradinite, Racaciuni – 5, Gura Vaii – 5.

Un ultim control efectuat de inspectorii de igiena scolara au mai scos la iveala si alte probleme in judet: scoala si gradinita nr.2 din comuna Garleni au acoperisurile degradate si grupuri sanitare nefunctionale, iar scolile Slobozia si Fruntesti, ambele din comuna Filipeni au cladiri neconsolidate.

In judetul Bacau sunt 1.017 unitati de invatamant, din care 507 au autorizatie sanitara de functionare. Dintre acestea 40 au autorizatii temporare sau planuri de conformare. Alte 470 de unitati de invatamant nu au autorizatie sanitara de functionare, din care 28 de unitati scolare pun in pericol sanatatea copiilor!

„Problemele deosebite constatate sunt in general legate de cladiri improprii ale procesului de invatamant sau care necesita reparatii capitale, lipsa apei potabile, grupuri sanitare necorespunzatoare si lipsa iluminatului electric”, a precizat dr. Mihaela Popescu, directorul executiv al ASP Bacau.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*