Stavarache vrea ´resuscitare´, dar fara Nistor

Batranii ne invata ca, intotdeauna, toamna se numara bobocii. Firesc, din moment ce Bucurestii au inceput sa fiarba, anuntand o perioada pre-aderare efervescenta din punct de vedere politic, nici Bacaul nu putea sta deoparte fata de „ora exacta” data de la „centru”.

In context, liberalii si democratii au decis sa ingroape, fie si temporar, securea razboiului, desi juramintele de loialitate intarzie sa apara. Practic, perioada convulsiilor in politica locala va continua, asa cum s-a intamplat si cu defuncta CDR.

Asta in ciuda declaratiilor sforaitoare date de liderii bacauani ai PNL si PD, care ne anunta cu surle si tobe ca se vrea „resuscitarea” Aliantei „D.A.” pe plan local. Interesant este ca democratii si liberalii sustin, la unison, ca totul porneste de la nivel central si ca liderii bacauani trebuie si ei sa gaseasca cele mai bune solutii ca sa impace orgoliile celor implicati pana mai ieri in conflicte care mai de care mai zgomotoase.

Asta oficial, deoarece in plan real democratii nu pot trece cu vederea infrangerile suferite pe plan local in fata liberalilor primarului Romeo Stavarache, presedintele PNL Bacau.

Totusi, dupa sedinta Biroului National al Aliantei, tinuta zilele trecute, unde s-a pus pe tapet posibilitatea eliminarii deficientelor de colaborare, s-a tras concluzia ca, la nivelul Bacaului, exista o oarecare autonomie.

Independenta ce se leaga in mod direct de faptul ca liberalii sunt cei care au incalcat protocolul „Aliantei”. Asta din punctul de vedere al PD. Analistii considera ca totul este o cacealma politica, un fel de liniste de dinaintea furtunii si ca, asa cum s-a mai intamplat pana acum, scandalurile intre cei doi poli ai „Aliantei” vor continua.

Cum merg lucrurile „la centru”?

Surse parlamentare de la Bucuresti ne-au comunicat ca, la nivel central, lucrurile sunt departe de a fi intrat pe un fagas normal. Concret, „Grupul pro-Stolojan” din interiorul PNL pregateste in continuare, tot mai atent, strategia de debarcare a lui Tariceanu, astfel ca doar reusita acestei actiuni poate duce la o impacare intre PD, partidul condus din umbra de presedintele Basescu, si liberali (stiuta fiind rivalitatea dintre seful statului si cel al executivului).

Revenind, pionii principali ai acestui demers raman cei doi fosti sefi ai formatiunii liberale, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan. Atacurile vizeaza atat actiunile lui Tariceanu in cadrul PNL, cat si pe cele la nivelul Guvernului. Premierul, „propteaua” numarul 1 a lui Romeo Stavarache la nivel central, este considerat artizanul unei politici caracterizata prin mediocritate, inconsecventa si neimplicare.

„Faptul ca PNL scade din credibilitate, ca liderii actuali, vocali, ai PNL nu au credibilitate suficienta se datoreaza si modului in care se exercita guvernarea si, mai ales, modului in care isi exercita domnul Tariceanu rolul de prim-ministru, care este inconsecvent, care nu se implica”, a declarat chiar Theodor Stolojan, consilierul presedintelui Traian Basescu.

Cum, ce se intampla la Bucuresti are repercusiuni directe asupra deciziilor luate de liderii din teritoriu, deci si de cei de la Bacau, impacarea anuntata de democratii si liberalii bacauani este departe de a se realiza, cel putin pana la debarcarea lui Calin Popescu Tariceanu.

Si asta deoarece Tariceanu este considerat de oamenii lui Basescu, atat cei din PD cat si cei din PNL, principalul vinovat pentru ca intre Cotroceni si Palatul Victoria sunt tensiuni, dar si de faptul ca a transformat PD din aliat in adversar politic.

Cum Romeo Stavarache nu iese din cuvantul lui Tariceanu, atacat nu numai de democrati, dar si de colegii din PNL, iar cum PD nu poate trece peste directivele venite de la Emil Boc, presedintele partidului si „vocea” prezidentiala numarul 1, este clar ca liberalii si democratii bacauani nu prea au sanse sa bata palma pentru o liniste, fie ea si aparenta.

Mai ales ca, pentru cei care nu stiu, in luna septembrie, Stolojan intentioneaza sa prezinte o noua platforma politica, respectiv un raport despre starea partidului. Gest ce, cu siguranta, va arunca in aer barca liberala, iar reorientarea sferelor de influenta de la nivel central va inclina si balanta in randul liberalilor bacauani.

Inexistenta „Alianta” din Bacau

De partea cealalta, la nivel local, se poate spune ca „Alianta D.A.” din Bacau a existat mai mult cu numele, ulterior alegerilor din 2004 fiecare tabara stabilindu-si strategiile pe cu totul alte coordonate. Reamintim, scandalul a izbucnit in momentul in care democratii n-au mai fost luati in calcul la impartirea posturilor de viceprimari, in Bacau functia revenind tot liberalilor gratie incalcarii intelegerilor anterioare de catre Romeo Stavarache, presedintele PNL.

Din acel moment se poate spune ca s-a suspendat protocolul si cele doua partide nu s-au mai intalnit in vreo sedinta, in cadrul Consiliului de Coordonare. Iar neintelegerile au continuat.

Totusi, cei din „Alianta” spera in minuni, cel putin pentru perioada imediat urmatoare, mai ales ca, la nivelul Consiliul Judetean Bacau, alesii celor doua partide coopereaza foarte bine, nu pentru binele bacauanilor, ci in combaterea reprezentantilor pesedisti si peremisti, cei care detin practic conducerea principalei institutii din judet.

In cazul de fata, a se vedea ultima hotarare privind vanzarea cabinetelor medicale, adoptata de liberali si democrati intr-o forma care incalca chiar legea actualilor guvernanti. Asta „D.A.”… „Alianta”, in Bacau!

„Stava” nu-i dorit de „Stolo”

In alta ordine de idei, circula tot mai mult informatia ca Stavarache a solicitat sprijinul premierului Tariceanu pentru a-l convinge pe Emil Boc, liderul PD, sa-l inlature de la conducerea filialei Bacau a PD pe actualul presedinte, Vasile Nistor.

Aversiunea primarului fata de Nistor a fost manifestata in repetate randuri, eliminarea acestuia de pe scena politicii bacauane fiind conditia pe care a impus-o Romica.

Se pare ca Boc a fost de acord cu aceasta solicitare, cazanul „Aliantei D.A” urmand sa dea in clocot la Bacau, nu mai departe de inceputul acestei toamne, in cazul in care gruparea Nistor nu va accepta retragerea.

Ceea ce pare sa nu se intample de vreme ce (inca) secretarul de stat a apelat la randu-i la implicarea unui … liberal de vaza in reglarea conflictului de la Bacau.

Este vorba chiar de Theodor Stolojan, apropiat de tabara anti-Stavarache a liberalilor bacauani (sustinuta printre altii de deputatul Valeriu Gheorghe si de consilierul judetean Ioan Chiriac).

In acest sens, se pare ca Stolojan a avut deja o intalnire de taina cu Nistor si Gheorghe, la care ar fi asistat si primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Sursele noastre explica prezenta lui „Pinalti” la o astfel de discutie prin faptul ca liberalul din judetul vecin ar fi luat ceva „plase” de la omologul sau bacauan, lucru care l-a determinat sa fie de acord cu izolarea lui Stavarache in Alianta.

Bogdan PAPADIE

Adauga un comentariu

*