Cat va costa caldura la Onesti, in aceasta iarna

Sub ochii onestenilor, lucrarile la cele 7 centrale noi de cartier se desfasoara cu mare intensitate, in tot orasul si pe toata durata zilei. Santurile, mormanele de pamant si zgomotul produs de muncitori ii deranjeaza pe unii, mai ales pe cei care ies din schimbul III si nu se pot odihni. Insa oamenii trec usor peste aceste mici neplaceri si se bucura de faptul ca vor avea, cu certitudine, caldura la iarna.

In acelasi timp, toti se intreaba cat vor trebui sa scoata din buzunar pentru incalzirea apartamentelor in iarna care vine. In primavara acestui an, se anuntase un pret de 207 RON pe Gigacalorie, in conditii de profitabilitate minima pentru SC Termon SRL Onesti, producatorul de energie termica din municipiu, aflat in subordinea Consiliului local.

Calculele aratau ca se putea ajunge la costuri de 4 sau 5 milioane de lei pe luna pentru un apartament cu doua camere, fapt pentru care multi onesteni s-au gandit sa se debranseze sau chiar sa se mute din oras, pentru a scapa de aceste preturi ucigatoare. Insa lucrurile nu vor sta asa, iar costurile vor fi mult mai scazute, poate chiar mai mici decat iarna trecuta.

Preturi locale de referinta, consumuri normate si ajutoare pentru caldura

Situatia a fost schimbata recent, prin doua acte normative noi, OG 36/2006, care instituie preturile locale de referinta, si o alta ordonanta, inca neemisa, privind acordarea de ajutoare pentru incalzire.

“Pretul local de referinta, care se bazeaza pe calculele noastre si care va fi fixat de Consiliul Local Onesti, dupa ce va primi aprobare si din partea autoritatii in domeniu, ANRE, va fi mult mai mic decat pretul de productie – ne-a declarat Marcel Iordache, administratorul unic al SC Termon SRL.

Pe de o parte, bugetul de stat va acorda producatorului o compensare la pretului gazului, de pana la 45 %, pe o perioada de 3 ani, iar pe de alta parte, Consiliul Local Onesti e obligat sa compenseze cel putin 10 % din pretul de referinta.

Tinand cont de cele doua mecanisme de compensare, noi am estimat ca pretul de referinta pe care il va plati populatia va fi de circa 120 RON/Gigacalorie, aceasta valoare incluzand si TVA.

Insa cei mai multi onesteni vor plati mult mai putin, intrucat se vor acorda ajutoare pentru caldura, intre 10 % si 100 % din valoarea consumului, in functie de venituri. Spre exemplu, pentru venituri cuprinse intre 345 si 390 RON, asa cum este cazul celor mai multi onesteni, ajutorul pentru caldura va fi de 30 % din valoarea consumului”.

In aceste conditii, un pensionar, spre exemplu, care locuieste intr-un apartament cu doua camere, are o pensie de 3,5 milioane si consuma 1,5 Gigacalorii intr-o luna, va plati circa 126 RON pentru caldura, in luna respectiva.

Fara subventie, costul ar fi fost de circa 180 RON, insa va beneficia de un ajutor de 30 % din valoarea facturii, adica aproximativ 60 RON (600.000 de lei vechi). In conditii similare, daca pensionarul respectiv ar avea centrala proprie, de apartament, ar plati mult mai mult, circa 228 RON, intrucat pretul este mai mare decat cel din sistemul centralizat, ajungand la 152 RON/Gcal, si nu ar mai beneficia de ajutor pentru caldura”.

Probleme insurmontabile si perspective incurajatoare

Desi ajutoarele pentru caldura vor fi salva pe multi dintre onestenii nevoiasi, acestia nu vor primi subventiile decat in limita unui consum normat, de 1,49 Gcal pentru un apartament cu doua camere si de 1,94 Gcal pentru un apartament cu 3 camere.

Pentru tot ce depaseste aceste consumuri normate, nu se mai acorda niciun ajutor, ci se plateste conform pretului local de referinta. Conducerea Termon sustine ca, in general, plafoanele consumurilor normate sunt acoperitoare, insa este posibil sa apara si anomalii.

Ca urmare a inexistentei unui sistem de reglaj, a debransarilor de la reteaua de termoficare si a pierderilor de caldura, mai ales prin subsoluri, este posibil ca, la cei ramasi in sistemul centralizat, sa ajunga mai multa caldura decat este nevoie.

Solutia, ce va fi aplicata partial din aceasta iarna, este distributia pe orizontala si contorizarea individuala. Se vor monta noi trasee de conducte, din care proprietarul locuintei va plati doar pentru partea de interior, circa 8 milioane de lei vechi, iar contorul si robinetele de reglaj vor fi achitate sub forma unui abonament lunar, de 130.000 de lei vechi.

Pana acum, Termon a finantat montarea sistemelor de reglaj in circa 600 de apartamente, iar dupa ce Guvernul va acorda restul resursele financiare, tot Onestiul va trece la noul sistem, pana la sfarsitul anului viitor.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Daca nu le faceau credeti ca era mai bine?
    Cu tevile alea terminate?
    Cu centrala de Termo vai de ea?

  2. doar o hotie a banului public.Termon s-a nascut falit.
    Cand mai mult de jumatate din populatia orasului este debransata cred ca centralele de cartier nu-si aveau rostul.

  3. Emma Frioni a zis:

    Referitor la…..” In conditii similare, daca pensionarul respectiv ar avea centrala proprie, de apartament, ar plati mult mai mult, circa 228 RON, intrucat pretul este mai mare decat cel din sistemul centralizat, ajungand la 152 RON/Gcal, si nu ar mai beneficia de ajutor pentru caldura”…..
    Raspund, daca ar avea centrala proprie nu ar consuma 228 RON pentru gaze si aR avea conditii omenestei de trai si in plus se acorda ajutor si pt. gaze, deci pt. cei cu centrala proprie, NU MAI DEZINFORMATI CETATENII……..

Adauga un comentariu

*