Lifturile ucigase

In Bacau fuctioneaza 480 de lifturi, in timp ce altele 150 au fost oprite definitiv – specialistii ISCIR spun ca 70% dintre ascensoare au fost construite intre anii 1970-1980 si doar Dumnezeu ne fereste de accidente – asociatiile de proprietari care au blocuri cu lift sunt prea sarace ca sa-si monteze lifturi noi.

lift bacauLifturile din Bacau reprezinta o amenintare la adresa securitatii cetatenilor care le folosesc. Asta pentru ca marea majoritate a lor au termenele de folosinta expirate de multa vreme, iar investitiile in aceste cazuri sunt peste puterile asociatiilor de locatari care le gestioneaza.

Potrivit datelor furnizate de directorii SC Construct- Lift SA Bacau, in municipiu ruleaza zi de zi peste 480 de ascensoare, iar un lift nou, de firma, costa cateva miliarde de lei. In acelasi timp, termenele de garantie si functionare nu trebuie sa depaseasca 18-20 de ani, dar cu toate astea, oamenii folosesc liftul pe riscul lor.

„Stim ca asociatiile nu au bani. O interventie serioasa costa in jur de cateva sute de milioane de lei vechi. Noi raspundem tuturor solicitarilor care ajung la dispeceratul nostru, dar nu putem face minuni. Mai schimbam o piesa, le facem revizia generala, dar in majoritatea din cazuri, aceste lifturi trebuiesc inlocuite”, a precizat directorul Ion Doroftei.

Ca un gest simbolic, pentru a se preveni accidentele cauzate de folosirea ascensoarelor, guvernantii au obligat firmele care intretin si repara ascensoarele din Bacau, sa afiseze la loc vizibil ultima data cind s-a efectuat verificarea tehnica a agregatului.

Informatia a fost data publicitatii de catre oficialii Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) de la Bucuresti.

„Exista un ordin al ministrului Economiei si Comertului prin care aceste societati trebuie sa afiseze scadenta de verificare pe usa liftului sau la parterul blocurilor. Aceiasi data va fi trecuta si in interiorul ascensorului”, a precizat purtatorul de cuvint al ISCIR, Catalin Brasoveanu.

El a spus ca in ultimii cinci ani de zile, judetul Bacau nu a mai figurat pe lista neagra de accidente produse din cauza lifturilor. In schimb, oficialul ISCIR a concluzionat ca ” trebuie sa se stie ca ascensorul nu este nici al ISCIR si nici al firmei care ii asigura reparatia si intretinerea. Daca oamenii sint proprietari ai blocurilor, proprietatea se rasfringe si asupra liftului care ii duce in fata apartamentelor.

Cit priveste accidentele, cred ca aproape 100% ele se produc din cauza ca cei blocati in lift, nu asteapta echipele de interventie si vor sa iasa singuri din incinta ascensorului”. Brasoveanu a declarat ca in Bacau sint luate in evidenta aproape 630 de lifturi, din care 150 au fost oprite.”La dumneavoastra in judet sint 629 de lifturi in timp ce la nivel national cifra sare de 35.000 de asemenea instalatii de ridicat.

Aproape in 70% din cazuri, lifturile au fost construite in anii 1970-1980. Aceste aparate sunt depasite fizic si moral. Dar asta nu inseamna ca un lift vechi, este si prost”, a conchis purtatorul de cuvint de la ISCIR.

Florin NISTORESCU

Adauga un comentariu

*