Copii in custodie la Pediatrie

Nemancati, anemici, cu greutate subponderala, copiii internati in Sectia de Recuperare Nutritionala a Spitalului de Pediatrie sunt „uitati” de familie.

Cei peste 30 de micuti au uitat ce inseamna dragostea de mama. Au ajuns in sectia de recuperare nutritionala pentru ca nu au fost ingrijiti, hraniti cum trebuie, iubiti. Unii copiii au intoleranta la proteina laptelui de vaca si necesita o alimentatie speciala.

Altii, malformatii digestive, fie la nivelul cavitatii bucale, fie la nivelul tubului digestiv. Doi sau trei dintre ei sunt mai grav: au fost diagnosticati cu retard neuropshihomotor si li se administreaza medicamentatie de stimulare a sistemului nervos si tratament chimioterapeutic. Aici, in spital, cu totii au gasit un loc primitor, cald si sigur pentru a supravietui. Alexandru, Carmen, Alina, Maria, Dragos, Beatrice, Bogdan, Mihai.

Cateva nume fara importanta pentru cele care i-au dat viata, niste suflete nevinovate, cu varstele cuprinse intre doua saptamani si trei ani, supravegheate acum de catre medicii specialisti din sectie, deveniti mame fara voie.

Parintii copiilor, in general cu situatie sociala precara, ori nu vin, ori daca vin, spun ca nu au cu ce sa-i intretina si pur si simplu refuza sa-i ia acasa. Este singura lor scuza pe care o arunca in fata medicilor fara niciun fel de remuscare.

„Ba mai mult, daca reusim sa-i convingem ca reintegragrea in familie este importanta pentru micut, copilul pleaca de la noi sanatos, in greutate normala si este adus inapoi cu anemie, distrofie si deficit ponderal marcant”, ne-a declarat dr. Aurelia Taga, directorul adjunct al spitalului Judetean de Pediatrie.

Ea este cea care le ofera dragostea micutilor, care cu maini tremurande asteapta un zambet, o imbratisare, o mangaiere tandra. Nu putine au fost cazurile in care sfarsitul a fost tragic: o moarte subita, la doar cateva luni de viata, intr-un bordei rece. Fie el din Poiana Negustorului, Valea Seaca, Fundu Racaciuni sau Cotofanesti. Si nu numai.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*